Main Index: Hungarian Bible

1 Samuel 2

[1]    [2]    [3]    [4]    [5]    [6]    [7]    [8]    [9]    [10]    [11]    [12]    [13]    [14]    [15]    [16]    [17]    [18]    [19]    [20]    [21]    [22]    [23]    [24]    [25]    [26]    [27]    [28]    [29]    [30]    [31]   

2:1 És imadkozek Anna, es monda: Örvendez az en szivem az Úrban, &Felmagasztaltatott az en szarvam az Úrban. &Az en szam felnyilt ellensegeim ellen, &Mert szabaditasodnak örvendezek en!

2:2 Senki sincs olyan szent, mint az Úr, &Sőt rajtad kivül senki sincs. &Nincsen olyan kőszal, mint a mi Istenünk.

2:3 Ne szoljatok oly kevelyen, oly nagyon kevelyen; &Szatokbol ne jőjjön kerkedő szo, &Mert mindentudo Isten az Úr, &És a cselekedeteket ő iteli meg.

2:4 Az erős kezijjasokat megrontja, &És a roskadozokat erővel övedzi fel,

2:5 A megelegedettek berert szegődnek el, &Éhezők pedig nem lesznek; &S mig a magtalan het gyermeket szül, &A sok gyermekű megfogyatkozik.

2:6 Az Úr öl es elevenit, &Sirba visz es visszahoz.

2:7 Az Úr szegenynye tesz es gazdagit, &Megalaz s fel is magasztal;

2:8 Felemeli a porbol a szegenyt, &És a sarbol kihozza a szűkölködőt, &Hogy ültesse hatalmasok melle, &És a dicsősegnek szeket adja nekik; &Mert az Úre a földnek oszlopai, &És azokra helyeze a föld kerekseget.

2:9 Hiveinek labait megoltalmazza, &De az istentelenek setetsegben nemulnak el, &Mert nem az erő teszi hatalmassa az embert.

2:10 Az Úr, a kik vele versengenek, megrontja, &Mennydörög felettök az egben, &Az Úr megiteli a földnek hatarait, &Kiralyanak pedig hatalmat ad, &És felemeli felkentjenek szarvat!

2:11 Elmene ezutan Elkana Ramaba az ő hazahoz; a gyermek pedig az Úrnak szolgaja lett Éli pap előtt.

2:12 Éli fiai azonban Belial fiai valanak, nem ismerek az Urat.

2:13 És a papoknak ez vala szokasuk a neppel szemben: Ha mikor valaki aldozatot tesz vala, eljött a papnak szolgaja, midőn a hust főztek, es a haromagu villacska az ő kezeben vala;

2:14 És beüti vala a serpenyőbe, vagy üstbe, vagy fazekba, vagy edenybe, es mindent, a mit a villacskaval kihuz, maganak veszi el a pap. Így cselekesznek egesz Izraellel, kik oda mennek Siloba.

2:15 És minekelőtte a köveret megaldoznak, eljön a papnak szolgaja es azt mondja az aldozo embernek: Adj a papnak sütni valo hust, mert nem fogad el tőled főtt hust, hanem csak nyerset.

2:16 És ha az ember [azt] mondja neki: Hadd gyujtsak meg most a köveret, azutan vedd el, a mint lelked kivanja: akkor azt mondjak vala: [Semmikepen] nem, hanem most adjad, mert ha nem, erővel elveszem.

2:17 Igen nagy volt azert az ifjaknak bűne az Úr előtt, mert az emberek megutaljak vala az Úrnak aldozatat.

2:18 Samuel pedig szolgal vala az Úrnak, mint gyermek, gyolcs efoddal körül övezve.

2:19 És anyja kicsiny felső ruhat csinalt vala neki, es felvive neki esztendőnkent, mikor ferjevel felment az esztendőnkent valo aldozat bemutatasara.

2:20 És megalda Éli Elkanat es az ő feleseget, es monda: Adjon az Úr neked magzatot ez asszonytol a helyett, a kiert könyörgött, es a kit az Úrnak kert. És haza menenek.

2:21 És meglatogata az Úr Annat, ki az ő meheben fogada, es szült harom fiut es ket leanyt. És a gyermek Samuel felnevekedek az Úrnal.

2:22 Éli pedig igen ven vala, es meghalla mindazt, a mit fiai cselekesznek egesz Izraellel, es hogy az asszonyokkal halnak, kik a gyülekezet satoranak nyilasa előtt szolgalnak.

2:23 Monda azert nekik: Miert cselekesztek ilyen dolgot? Mert hallom a ti gonosz cselekedeteiteket mind az egesz neptől.

2:24 Ne [tegyetek] fiaim! mert nem jo hir az, melyet hallok; vetkesse teszitek az Úrnak nepet.

2:25 Ha ember embertarsa ellen vetkezik, megiteli az Isten; de ha az Úr ellen vetkezik az ember, ki lehetne erette közbenjaro? De nem hallgatanak atyjok szavara, mert az Úr meg akara őket ölni.

2:26 A gyermek Samuel pedig folytonosan növekedek es kedves volt mind az Úr, mind az emberek előtt.

2:27 És eljöve Istennek embere Élihez, es monda neki: Így szol az Úr: Nem jelentettem-e ki magamat atyad hazanak, midőn Égyiptomban a Farao hazaban valanak?

2:28 És kivalasztam őt papnak Izrael minden nemzetsegei közül magamnak, hogy aldozzon az en oltaromon; hogy füstölő szert füstölögtessen, hogy az efodot előttem viselje; es atyad hazara biztam Izrael fiainak minden tüzes aldozatait.

2:29 Miert tapossatok meg az en veres aldozatomat es etelaldozatomat, melyet rendeltem [e] hajlekban? És te többre becsülöd fiaidat, mint engem, hogy magatokat hizlaljatok az en nepem Izrael minden aldozatanak elejevel.

2:30 Azert igy szol az Úr, Izraelnek Istene, jollehet megmondottam, hogy a te hazad es atyadnak haza mindörökke en előttem jar; de most, [azt] mondja az Úr, tavol legyen tőlem, mert a kik engem tisztelnek, azoknak tisztesseget szerzek, a kik azonban engem megutalnak, megutaltatnak.

2:31 Íme, napok jőnek, es levagom a te karodat es atyad hazanak karjat, hogy ne legyen ven [ember] a te hazadban.

2:32 És meglatod az [Isten] hajlekanak szorongattatasat, mind a helyett, a mi jot cselekedett volna Izraellel; es nem leszen ven [ember] a te hazadban soha.

2:33 Mindazonaltal nem fogok mindenkit kiirtani oltarom mellől, te eretted, hogy szemeidet emeszszem es lelkedet gyötörjem; de egesz hazadnepe ferfikorban hal meg.

2:34 És az legyen előtted a jel, a mi következik ket fiadra, Hofnira es Fineasra, hogy egy napon halnak meg mind a ketten.

2:35 Tamasztok azonban magamnak hűseges papot, ki kedvem es akaratom szerint cselekszik; es epitek neki allando hazat, es az en felkentem előtt fog jarni mindenkor.

2:36 És leszen, hogy mind az, a ki megmarad a te hazadbol, eljön, hogy leboruljon előtte [egy] ezüst penzecskeert es [egy] darab kenyerert, [es ezt] mondja: ugyan helyezz el engem a papi tisztsegek egyikebe, hogy ehessem [egy] falat kenyeret.

Check Our HOME PAGE for Other Languages
This site was created originally by
BibleDatabase