Main Index: Hungarian Bible

Birak 21

[1]    [2]    [3]    [4]    [5]    [6]    [7]    [8]    [9]    [10]    [11]    [12]    [13]    [14]    [15]    [16]    [17]    [18]    [19]    [20]    [21]   

21:1 És az Izrael fiai megesküdtek Mispaban, mondvan: Senki mi közülünk nem adja leanyat Benjaminnak felesegül.

21:2 És a nep elment Bethelbe, es ott volt egesz estveig az Isten előtt, es felemelve szavat, nagy sirassal sirt.

21:3 És mondanak: Oh Uram! Izraelnek Istene! Miert törtent ez Izraelben, hogy ma Izraelből egy nemzetseg hianyzik?

21:4 És lőn masnap reggel, felkele a nep es ott oltart epitett, es egeszen egőaldozatot es halaado aldozatot aldozott.

21:5 És mondanak az Izrael fiai: Kicsoda az, a ki nem jött fel a gyülekezetbe az Izraelnek minden nemzetsegei közül az Úrhoz? Mert nagy esküt tettek volt [egyszer] a felől, a ki fel nem jött az Úrhoz Mispaba, mondvan: Meghalvan meghaljon [az!]

21:6 És megszanak az Izrael fiai Benjamint, az ő atyjokfiat, es mondanak: Kivagattatott ma egy nemzetseg Izraelből.

21:7 Mit cselekedjünk azokkal, a kik megmaradtak, hogy feleseget [kaphassanak? ]Mert mi megesküdtünk az Úrra, hogy nem adjuk nekik felesegül a mi leanyainkat.

21:8 És mondanak: Van-e valaki az Izrael nemzetsegei közül, a ki nem jött fel az Úrhoz Mispaba? És ime Jabes-Gileadbol nem jött fel senki a gyülekezet taboraba.

21:9 Mert megszamlala magat a nep, es ime nem vala ott senki a Jabes-Gilead lakosai közül.

21:10 Ekkor elküldött a gyülekezet oda tizenketezer harczban edzett ferfiut, es megparancsoltak nekik, mondvan: Menjetek el, es vagjatok le Jabes- Gilead lakoit fegyvernek elivel, [meg] az asszonyokat es a gyermekeket [is.]

21:11 És ezt [kell] cselekednetek, hogy minden ferfiut es minden asszonyt, a ki mar ferfiuval halt, öljetek meg.

21:12 Talalanak pedig a Jabes-Gilead lakoi között negyszaz szűz leanyt, a kik [meg] nem ismertek ferfiut ferfival valo halassal, es elvittek őket a taborba Siloba, mely vala a Kanaan földen.

21:13 És elküldött az egesz gyülekezet, es izent a Benjamin fiainak, kik a Rimmon sziklajan voltak, es bekesseget igerenek nekik.

21:14 Így tert vissza abban az időben Benjamin, es nekik adtak azokat felesegül, a kiket meghagytak Jabes-Gilead asszony nepei közül; de igy sem lőn eleg nekik.

21:15 És bankodek a nep Benjamin miatt, hogy az Úr [ilyen] rest csinalt az Izrael törzsein.

21:16 Mondanak azert a gyülekezet venei: Mit tegyünk, hogy a többiek is feleseget [kapjanak,] mert Benjaminbol kipusztittattak az asszonyok?

21:17 És mondanak: A Benjaminitak birtoka örökseg szerint ezeke, a kik megmaradtak, mert nem szabad Izraelben [egy] nemzetsegnek sem eltöröltetni.

21:18 De mi nem adhatunk nekik felesegeket leanyaink közül, mert megesküdtek az Izrael fiai, mondvan: Átkozott, a ki feleseget ad Benjaminnak!

21:19 És mondanak: Íme az Úrnak esztendőnkent [valo] ünnepnapja lesz most Siloban, a mely eszakra fekszik Betheltől, napkelet fele az orszagut mellett, a mely Betheltől Sikem fele visz, es delre Lebonatol.

21:20 [Ezt] parancsolak azert a Benjamin fiainak: Menjetek el, es leselkedjetek a szőlőkben.

21:21 És ha latjatok, hogy jőnek Silo leanyai a körtanczban tanczolni, akkor jőjjetek elő a szőlőkből, es vegyetek magatoknak kiki feleseget a Silo leanyai közül, es menjetek el a Benjamin földere.

21:22 Ha aztan atyjaik vagy testvereik hozzank jőnek perlődni, akkor azt mondjuk nekik: Könyörüljetek rajtuk mi erettünk, mert nem hozhattunk mindeniknek feleseget ama hadbol, es minthogy nem ti adtatok nekik, most [nem] vagytok vetkesek.

21:23 És ekkepen cselekedtek a Benjamin fiai, es vőnek felesegeket az ő szamuk szerint a tanczolok közül, a kiket elraboltak. És elmentek, es hazatertek öröksegükbe, es felepitettek a varosokat, es azokban laktak.

21:24 Az Izrael fiai pedig eltavoztak onnet abban az időben, mindegyik a maga nemzetsegehez es haznepehez, es elmentek onnet kiki a maga öröksegebe.

21:25 Ebben az időben nem volt kiraly Izraelben; azert mindenki azt cselekedte, a mi jonak latszott az ő szemei előtt.

Check Our HOME PAGE for Other Languages
This site was created originally by
BibleDatabase