Main Index: Hungarian Bible

Birak 15

[1]    [2]    [3]    [4]    [5]    [6]    [7]    [8]    [9]    [10]    [11]    [12]    [13]    [14]    [15]    [16]    [17]    [18]    [19]    [20]    [21]   

15:1 Lőn pedig nehany nap mulva, a buzaaratasnak idejeben, meglatogatta Samson az ő feleseget, egy kecskegödölyet [viven] neki, es monda: Bemegyek az en felesegemhez a halohazba. De nem hagya őt bemenni az ő atyja.

15:2 És monda annak atyja: Azt gondoltam, hogy gyűlölve gyűlölöd őt, azert odaadtam őt a te tarsadnak; de hat vajjon huga nem szebb-e nalanal? Legyen ő helyette most az a tied.

15:3 És monda neki Samson: Teljesen igazam lesz most a Filiszteusokkal szemben, ha kart okozok nekik.

15:4 És elment Samson, es összefogdosott haromszaz rokat, es csovakat veven, a [rokak] farkait egymashoz kötöze, es egy-egy csovat tett [minden] ket [rokanak] farka köze.

15:5 És meggyujta tűzzel a csovakat, es beeresztette azokat a Filiszteusok gabonajaba, es felgyujta a gabonakalangyakat, az allo veteseket, a szőlőket es az olajfaerdőket.

15:6 Akkor mondanak a Filiszteusok: Ki cselekedte ezt? És mondak: Samson, Thimneus veje, mert elvette [tőle] az ő feleseget, es adta azt az ő tarsanak. Felmenenek annakokaert a Filiszteusok, es megegetek az asszonyt es annak atyjat tűzzel.

15:7 Samson pedig monda nekik: Bator ezt cselekedtetek, megis addig nem nyugszom meg, mig bosszumat ki nem töltöm rajtatok.

15:8 És megverte őket kemenyen valluktol tomporukig, es lement es lakott Ethamban, a sziklabarlangban.

15:9 A Filiszteusok pedig felmentek, es megszallottak Judat, es Lehiben telepedtek le.

15:10 Akkor mondanak a Juda ferfiai: Miert jöttetek fel ellenünk? Azok pedig mondanak: Samsont megkötözni jöttünk fel, hogy ugy cselekedjünk vele, mint ő cselekedett mi velünk.

15:11 Ekkor haromezer ember ment le Judabol Ethamba, a sziklabarlanghoz, es monda Samsonnak: Nem tudod-e, hogy a Filiszteusok uralkodnak mi rajtunk? Miert cselekedted ezt velünk? Ő pedig monda nekik: A mikepen cselekedtek ők velem, en is ugy cselekedtem velök.

15:12 És mondanak neki: [Azert] jöttünk le, hogy megkötözzünk, es hogy a Filiszteusok kezebe adjunk teged. Samson pedig monda nekik: Esküdjetek meg nekem, hogy ti nem rohantok ream.

15:13 És azok felelenek neki, mondvan: Nem! csak megkötözven megkötözünk, es kezökbe adunk; de nem ölünk meg teged. Azutan megkötöztek őt ket uj kötellel, es felvezettek őt a kősziklarol.

15:14 És mikor Lehi fele közeledett, es a Filiszteusok [mar] ujjongtak elebe: felindita őt az Úrnak lelke, es olyanok lettek a karjan levő kötelek, mint a lenszalak, melyeket megperzsel a tűz es lemallottak a kötesek kezeiről.

15:15 És egy nyers szamarallcsontot talala, es kinyujtvan kezet, felveve azt, es agyonvert vele ezer embert.

15:16 És monda Samson: &Szamar allcsontjaval seregeket seregre, &Szamar allcsontjaval ezer ferfit vertem le.

15:17 És mikor ezt elmondotta, elvetette kezeből az allcsontot, es elneveze azt a helyet Ramath-Lehinek.

15:18 Azutan megszomjuhozek felette igen es felkialtott az Úrhoz, es monda: Te adtad szolgad kezebe ezt a nagy győzelmet, es most szomjan [kell] meghalnom, es a körülmeteletlenek kezebe jutnom.

15:19 Akkor meghasita Isten a zapfogat, mely az allcsontban volt, es viz fakadt ki abbol. Ő pedig ivott, ereje megtert, es megeledett. Azert neveztetik a "segitsegül hivas forrasanak" [e hely] Lehiben mind e mai napig,

15:20 És itele [Samson] Izraelt a Filiszteusok idejeben husz esztendeig.

Check Our HOME PAGE for Other Languages
This site was created originally by
BibleDatabase