Main Index: Hungarian Bible

4. Mozes 35

[1]    [2]    [3]    [4]    [5]    [6]    [7]    [8]    [9]    [10]    [11]    [12]    [13]    [14]    [15]    [16]    [17]    [18]    [19]    [20]    [21]    [22]    [23]    [24]    [25]    [26]    [27]    [28]    [29]    [30]    [31]    [32]    [33]    [34]    [35]    [36]   

35:1 És szola az Úr Mozesnek a Moab mezősegen a Jordan mellett, Jerikho elleneben, mondvan:

35:2 Parancsold meg Izrael fiainak, hogy adjanak a levitaknak az ő öröksegi birtokukbol lakasra valo varosokat; a varosokhoz pedig adjatok azok környeken legelőt is a levitaknak;

35:3 Hogy legyenek nekik a varosok lakohelyekül, a legelők pedig legyenek az ő barmaiknak, joszagaiknak es mindenfele allatjoknak.

35:4 És azoknak a varosoknak legelői, a melyeket a levitaknak adtok, a varos falatol es azon kivül, ezer singnyire legyenek köröskörül.

35:5 Merjetek azert a varoson kivül, napkelet felől ket ezer singet, del felől is ketezer singet, napnyugot felől ketezer singet, es eszak felől ketezer singet; es a varos legyen közepben. Ez legyen szamukra a varosok legelője.

35:6 A varosok közül pedig, a melyeket a levitaknak adtok, hat legyen menedekvaros, a melyeket azert adjatok, hogy oda szaladjon a gyilkos; es azokon kivül adjatok negyvenket varost.

35:7 Mind a varosok, a melyeket adnotok kell a levitaknak, negyvennyolc varos, azoknak legelőivel egyben.

35:8 A mely varosokat pedig Izrael fiainak öröksegeből adtok, [azokhoz] attol, a kinek több van, többet vegyetek, es attol, a kinek kevesebb van, kevesebbet vegyetek; mindenik az ő öröksegehez kepest, a melyet örökül kapott, adjon az ő varosaibol a levitaknak.

35:9 És szola az Úr Mozesnek, mondvan:

35:10 Szolj Izrael fiainak, es mondd meg nekik: Mikor atmentek ti a Jordanon a Kanaan földere:

35:11 Valaszszatok ki magatoknak varosokat, a melyek menedekvarosaitok legyenek, hogy oda szaladjon a gyilkos, a ki törtenetből öl meg valakit.

35:12 És legyenek azok a ti varosaitok menedekül a verbosszulo ellen, es ne haljon meg a gyilkos, mig iteletre nem all a gyülekezet ele.

35:13 A mely varosokat pedig oda adtok, [azok] [közül] hat legyen nektek menedekvarosul.

35:14 Harom varost adjatok a Jordanon tul, es harom varost adjatok a Kanaan földen; menedekvarosok legyenek [azok.]

35:15 Izrael fiainak es a jövevenynek, es az ő közöttök lakozonak menedekül legyen az a hat varos, hogy oda szaladjon az, a ki törtenetből öl meg valakit.

35:16 De ha valaki vaseszközzel ugy üt meg valakit, hogy meghal, gyilkos az; halallal lakoljon a gyilkos.

35:17 És ha kezben levő kővel, a melytől meghalhat, üti meg ugy, hogy meghal, gyilkos az; halallal lakoljon a gyilkos.

35:18 Vagy ha kezben levő faeszközzel, a melytől meghalhat, üti meg ugy, hogy meghal, gyilkos az; halallal lakoljon a gyilkos.

35:19 A verbosszulo rokon ölje meg a gyilkost; mihelyt talalkozik vele, ölje meg azt.

35:20 Hogyha gyűlölsegből taszitja meg őt, vagy szantszandekkal ugy hajit [valamit] rea, hogy meghal;

35:21 Vagy ellensegeskedesből kezevel üti meg azt ugy, hogy meghal: halallal lakoljon az, a ki ütötte; gyilkos az; a verbosszulo rokon ölje meg azt a gyilkost, mihelyt talalkozik vele.

35:22 Ha pedig hirtelensegből, ellensegeskedes nelkül taszitja meg őt; vagy nem szantszandekbol hajit rea akarmifele eszközt;

35:23 Vagy akarmifele követ, a melytől meghalhat, ugy ejt valakire, a kit nem latott, hogy meghal, holott nem volt ő annak ellensege, sem nem kereste annak vesztet:

35:24 Akkor iteljen a gyülekezet az agyonütő között es a verbosszulo rokon között e törvenyek szerint.

35:25 És mentse ki a gyülekezet a gyilkost a verbosszulo rokonnak kezeből, es küldje vissza azt a gyülekezet az ő menedekvarosaba, a melybe szaladott vala, es lakozzek abban, mig meghal a főpap, a ki felkenetett a szent olajjal.

35:26 Ha pedig kimegy a gyilkos az ő menedekvarosanak hatarabol, a melybe szaladott vala;

35:27 És talalja őt a verbosszulo rokon az ő menedekvarosanak hataran kivül, es megöli az a verbosszulo rokon a gyilkost: nem lesz [annak] vere ő rajta;

35:28 Mert az ő menedekvarosaban kell laknia a főpap halalaig; a főpap halala utan pedig visszaterhet a gyilkos az ő öröksegenek földere.

35:29 És legyenek ezek nektek iteletre valo rendelesek a ti nemzetsegeitek szerint, minden lakhelyeteken.

35:30 Ha valaki megöl valakit, tanuk szavara gyilkoljak meg a gyilkost; de egy tanu nem lehet eleg tanu senki ellen, hogy meghaljon.

35:31 Az olyan gyilkos eleteert pedig ne vegyetek el valtsagot, a ki halalra valo gonosz, hanem halallal lakoljon.

35:32 Attol se vegyetek valtsagot, a ki az ő menedekvarosaba szaladt, hogy visszamehessen es otthon lakozzek a főpap halalaig.

35:33 És meg ne fertőztessetek a földet, a melyben lesztek; mert a ver, az megfertezteti a földet, es a földnek nem szerezhető engeszteles a ver miatt, a mely kiontatott azon, csak annak vere altal, a ki kiontotta azt.

35:34 Ne tisztatalanitsd meg azert azt a földet, a melyben laktok, a melyben en [is] lakozom; mert en, az Úr, Izrael fiai között lakozom.

Check Our HOME PAGE for Other Languages
This site was created originally by
BibleDatabase