Main Index: Hungarian Bible

2. Mozes 16

[1]    [2]    [3]    [4]    [5]    [6]    [7]    [8]    [9]    [10]    [11]    [12]    [13]    [14]    [15]    [16]    [17]    [18]    [19]    [20]    [21]    [22]    [23]    [24]    [25]    [26]    [27]    [28]    [29]    [30]    [31]    [32]    [33]    [34]    [35]    [36]    [37]    [38]    [39]    [40]   

16:1 És elindulanak Élimből es erkezek Izrael fiainak egesz gyülekezete a Szin pusztajaba, mely Élim között es Sinai között van, a masodik honapnak tizenötödik napjan, Égyiptom földeről valo kijövetelök utan.

16:2 És zugolodek Izrael fiainak egesz gyülekezete Mozes es Áron ellen a pusztaban.

16:3 S mondanak nekik Izrael fiai: Bar megholtunk volna az Úr keze altal Égyiptom földen, a mikor a husos fazek mellett ülünk vala, a mikor jol lakhatunk vala kenyerrel; mert azert hoztatok ki minket ebbe a pusztaba, hogy mind e sokasagot ehseggel öljetek meg.

16:4 És monda az Úr Mozesnek: Íme en esőkepen bocsatok nektek kenyeret az egből; menjen ki azert a nep es szedjen naponkent arra a napra valot, hogy megkisertsem: akar-e az en törvenyem szerint jarni, vagy nem?

16:5 A hatodik napon pedig ugy lesz, hogy mikor elkeszitik a mit bevisznek, az ketannyi lesz, mint a mennyit naponkent szedegettek.

16:6 És monda Mozes es Áron Izrael minden fiainak: Estve megtudjatok, hogy az Úr hozott ki titeket Égyiptom földeről;

16:7 Reggel pedig meglatjatok az Úr dicsőseget; mert meghallotta a ti zugolodastokat az Úr ellen. De mik vagyunk mi, hogy mi ellenünk zugolodtok?

16:8 És monda Mozes: Estve hust ad az Úr ennetek, reggel pedig kenyeret, hogy jol lakjatok; mert hallotta az Úr a ti zugolodastokat, melylyel ellene zugolodtatok. De mik vagyunk mi? Nem mi ellenünk van a ti zugolodastok, hanem az Úr ellen.

16:9 Áronnak pedig monda Mozes: Mondd meg az Izrael fiai egesz gyülekezetenek: Jaruljatok az Úr ele; mert meghallotta a ti zugolodastokat.

16:10 És lőn, mikor beszele Áron az Izrael fiai egesz gyülekezetenek, a puszta fele fordulanak, es ime az Úr dicsősege megjelenek a felhőben.

16:11 És szola az Úr Mozesnek, mondvan:

16:12 Hallottam az Izrael fiainak zugolodasat, szolj nekik mondvan: Estennen hust esztek, reggel pedig kenyerrel laktok jol es megtudjatok, hogy en vagyok az Úr a ti Istentek.

16:13 És lőn, hogy estve fürjek jövenek fel es ellepek a tabort, reggel pedig harmatszallas lőn a tabor körűl.

16:14 Mikor pedig a harmatszallas megszűnek, ime a pusztanak szinen apro gömbölyegek valanak, aprok mint a dara a földön.

16:15 A mint meglatak az Izrael fiai, mondanak egymasnak: Man ez! mert nem tudjak vala mi az. Mozes pedig monda nekik: Ez az a kenyer, melyet az Úr adott nektek eledelül.

16:16 Az Úr parancsolata pedig ez: Szedjen abbol kiki a mennyit megehetik; fejenkent egy omert, a hozzatok tartozok szama szerint szedjen kiki azok reszere, a kik az ő satoraban vannak.

16:17 És akepen cselekedenek az Izrael fiai es szedenek ki többet, ki kevesebbet.

16:18 Azutan megmerik vala omerrel, es annak a ki többet szedett, nem vala fölöslege, es annak, a ki kevesebbet szedett, nem vala fogyatkozasa: kiki annyit szedett, a mennyit megehetik vala.

16:19 Azt is monda nekik Mozes: Senki ne hagyjon abbol reggelre.

16:20 De nem hallgatanak Mozesre, mert nemelyek hagyanak abbol reggelre; es megfergesedek s megbüszhödek. Mozes pedig megharagudek reajok.

16:21 Szedek pedig azt reggelenkent, kiki a mennyit megehetik vala, mert ha a nap felmelegedett, elolvad vala.

16:22 A hatodik napon pedig ket annyi kenyeret szednek vala, ket omerrel egyre-egyre. Eljövenek pedig a gyülekezet fejedelmei mindnyajan es tudtara adtak azt Mozesnek.

16:23 Ő pedig monda nekik: Ez az, a mit az Úr mondott: A holnap nyugalom napja, az Úrnak szentelt szombat; a mit sütni akartok, süssetek meg, es a mit főzni akartok, főzzetek meg; a mi pedig megmarad, azt mind tegyetek el magatoknak reggelre.

16:24 És eltevek azt reggelre, a szerint a mint Mozes parancsolta vala, es nem büszhödek meg s fereg sem vala benne.

16:25 És monda Mozes: Ma egyetek azt meg, mert ma az Úrnak szombatja van; ma nem talaljatok azt a mezőn.

16:26 Hat napon szedjetek azt, de a hetedik napon szombat van, akkor nem lesz.

16:27 És lőn hetednapon: kimenenek a nep közül, hogy szedjenek, de nem talalanak.

16:28 És monda az Úr Mozesnek: Meddig nem akarjatok megtartani az en parancsolataimat es törvenyeimet?

16:29 Lassatok meg! az Úr adta nektek a szombatot; azert ad ő nektek hatodnapon ket napra valo kenyeret. Maradjatok veszteg, kiki a maga helyen; senki se menjen ki az ő helyeből a hetedik napon.

16:30 És nyugoszik vala a nep a hetedik napon.

16:31 Az Izrael haza pedig Mannak neveze azt; olyan vala az mint a koriandrom magva, feher; es ize, mint a mezes pogacsae.

16:32 És monda Mozes: Ezt parancsolja az Úr: Egy teljes omernyit tartsatok meg abbol maradekaitok szamara, hogy lassak a kenyeret, a mellyel eltettelek titeket a pusztaban, mikor kihoztalak titeket Égyiptom földeről.

16:33 Áronnak pedig monda Mozes: Vegy egy edenyt es tegy bele egy teljes omer Mant es tedd azt az Úr eleibe, hogy megtartassek maradekaitok szamara.

16:34 A mint parancsolta vala az Úr Mozesnek, elteve azt Áron a bizonysagtetel ladaja ele, hogy megtartassek.

16:35 Az Izrael fiai pedig negyven esztendőn at evek a Mant, mig lako földre jutanak; Mant evenek mind addig, mig a Kanaan földenek hatarahoz jutanak.

16:36 Az omer pedig az efanak tizedresze.

Check Our HOME PAGE for Other Languages
This site was created originally by
BibleDatabase