Main Index: Hungarian Bible

Apostolok cselekedetei 26

[1]    [2]    [3]    [4]    [5]    [6]    [7]    [8]    [9]    [10]    [11]    [12]    [13]    [14]    [15]    [16]    [17]    [18]    [19]    [20]    [21]    [22]    [23]    [24]    [25]    [26]    [27]    [28]   

26:1 Agrippa pedig monda Palnak: Megengedtetik neked, hogy szolj a magad mentsegere. Akkor Pal kinyujtvan kezet, vedőbeszedet tartott:

26:2 Agrippa kiraly! Boldognak tartom magamat, hogy mindazok felől, a mikkel a zsidoktol vadoltatom, te előtted fogok vedekezni e mai napon;

26:3 Mivel te nagyon jol ismered a zsidok minden szokasat es vitas kerdeset. Azert kerlek, hallgass meg engem türelmesen!

26:4 Az en ifjusagomtol fogva valo eletemet tehat, mely kezdetetől az en nepem közt Jeruzsalemben folyt le, tudjak a zsidok mindnyajan.

26:5 Kik tudjak rolam eleitől fogva (ha bizonysagot akarnak tenni), hogy en a mi vallasunknak legszigorubb felekezete szerint eltem, mint farizeus.

26:6 Most is az Istentől a mi atyainknak tett igeret remenysegeert allok itt itelet alatt:

26:7 Melyre a mi tizenket nemzetsegünk, ejjel es nappal buzgon szolgalva remenyli, hogy eljut; mely remenysegert vadoltatom, Agrippa kiraly, a zsidoktol.

26:8 Micsoda? Hihetetlen dolognak tetszik nektek, hogy Isten halottakat tamaszt fel?

26:9 Én bizonyara elvegeztem vala magamban, hogy ama nazareti Jezus neve ellen sok ellenseges dolgot kell cselekednem.

26:10 Mit meg is cselekedtem Jeruzsalemben: es a szentek közül en sokat börtönbe vettettem, a főpapoktol valo felhatalmazast megnyerven. Sőt mikor megölettetenek, szavazatommal hozzajarultam.

26:11 És minden zsinagogaban gyakorta büntetven őket, karomlasra kenyszeritettem; es felettebb dühösködven ellenök, kergettem mind az idegen varosokig is.

26:12 E dologban epen utban leven Damaskus fele a főpapoktol vett felhatalmazassal es engedelemmel,

26:13 Delben latam az uton kiraly, hogy mennyből a napnak fenyesseget meghalado vilagossag sugarzott körül engem es azokat, kik velem együtt haladnak vala.

26:14 Mikor pedig mi mindnyajan leestünk a földre, hallek szozatot, mely en hozzam szol es ezt mondja vala zsido nyelven: Saul, Saul, mit kergetsz engem? Nehez neked az ösztön ellen rugodoznod.

26:15 Én pedig mondek: Kicsoda vagy, Uram? És az monda: Én vagyok Jezus, a kit te kergetsz.

26:16 De kelj fel, es allj labaidra: mert azert jelentem meg neked, hogy teged szolgava es bizonysagga rendeljelek ugy azokban, a miket lattal, mint azokban, a mikre nezve meg fogok neked jelenni ;

26:17 Megszabaditvan teged e neptől es a poganyoktol, kik köze most küldelek,

26:18 Hogy megnyissad szemeiket, hogy setetsegből vilagossagra es a Satannak hatalmabol az Istenhez terjenek, hogy bűneiknek bocsanatat es a megszenteltettek között osztalyreszt nyerjenek az en bennem valo hit altal.

26:19 Azert, Agrippa kiraly, nem levek engedetlen a mennyei latas irant;

26:20 Hanem először a Damaskusbelieknek es Jeruzsalembelieknek, majd Judeanak egesz tartomanyaban es a poganyoknak hirdettem, hogy banjak meg bűneiket es terjenek meg az Istenhez, a megtereshez melto cselekedeteket cselekedven.

26:21 Ezekert akartak engem megölni a zsidok, megfogvan a templomban.

26:22 De Istentől segitseget veven, mind e mai napig allok, bizonysagot teven mind kicsinynek, mind nagynak, semmit sem mondvan azokon kivül, a mikről mind a profetak megmondottak, mind Mozes, hogy be fognak teljesedni:

26:23 Hogy a Krisztusnak szenvedni kell, hogy mint a halottak feltamadasabol első, vilagossagot fog hirdetni e nepnek es a poganyoknak.

26:24 Mikor pedig ő ezeket monda a maga mentsegere, Festus nagy fenszoval monda: Bolond vagy te, Pal! A sok tudomany teged őrültsegbe visz.

26:25 Ő pedig monda: Nem vagyok bolond, nemes Festus, hanem igaz es jozan beszedeket szolok.

26:26 Mert tud ezekről a kiraly, kihez batorsagosan is szolok: mert epen nem gondolom, hogy ezek közül ő előtte barmi is ismeretlen volna; mert nem valami zugolyaban lett dolog ez.

26:27 Hiszel-e, Agrippa kiraly, a profetaknak? Tudom, hogy hiszel.

26:28 Agrippa pedig monda Palnak: Majdnem raveszel engem, hogy keresztyenne legyek.

26:29 Pal pedig monda: Kivannam Istentől, hogy necsak majdnem, hanem nagyon is, ne csak te, hanem mindazok is, kik ma engem hallgatnak, lennetek olyanok, a minő en is vagyok, e bilincsektől megvalva.

26:30 És mikor ő ezeket monda, felkele a kiraly es a tiszttarto es Bernice es a kik velük együtt ültek;

26:31 És visszavonultokban beszelgetnek vala egymassal, mondvan: Semmi halalra, vagy fogsagra melto dolgot nem cselekszik ez az ember.

26:32 Agrippa pedig monda Festusnak: Ezt az embert szabadon lehetett volna bocsatani, ha a csaszarra nem appellalt volna.

Check Our HOME PAGE for Other Languages
This site was created originally by
BibleDatabase