Main Index: Hungarian Bible

Apostolok cselekedetei 14

[1]    [2]    [3]    [4]    [5]    [6]    [7]    [8]    [9]    [10]    [11]    [12]    [13]    [14]    [15]    [16]    [17]    [18]    [19]    [20]    [21]    [22]    [23]    [24]    [25]    [26]    [27]    [28]   

14:1 Lőn pedig Ikoniumban, hogy ők együtt menenek be a zsidok zsinagogajaba, es predikalanak, ugyannyira, hogy mind zsidoknak, mind görögöknek nagy sokasaga lőn hivőve.

14:2 A kik azonban a zsidok közül nem hivenek, felinditak es megharagitak a poganyoknak lelket az atyafiak ellen.

14:3 Azert sok időt töltöttek [ott], batran predikalva az Úrban, ki bizonysagot tesz vala az ő kegyelmenek beszede mellett, es adja vala, hogy jelek es csodak törtenjenek az ő kezeik altal.

14:4 De a varosnak sokasaga meghasonlek; es nemelyek a zsidok mellett, masok pedig az apostolok mellett valanak.

14:5 És mikor a poganyok es zsidok az ő főembereikkel egybe tamadast inditanak, hogy bosszusaggal illessek es megkövezzek őket,

14:6 Ők megtudtak, es elfutanak Likaonianak varosaiba, Listraba es Derbebe, es a körülvalo tartomanyba,

14:7 És ott predikaljak vala az evangyeliomot.

14:8 És Listraban ül vala egy labaival tehetetlen ember, ki az ő anyjanak mehetől fogva santa volt, es soha nem jart.

14:9 Ez halla Palt beszelni: a ki szemeit rea függesztven, es latvan, hogy van hite, hogy meggyogyul,

14:10 Monda nagy fenszoval: Állj fel labaidra egyenesen! És felszökött es jart.

14:11 A sokasag pedig mikor latta, a mit Pal cselekedett, felkialta, likaoniai nyelven mondvan: Az istenek jöttek le mihozzank emberi abrazatban!

14:12 És hivjak vala Barnabast Jupiternek, Palt pedig Merkuriusnak, minthogy ő volt a szovivő.

14:13 Jupiter papja pedig, a kinek [temploma] az ő varosuk előtt vala, felkoszoruzott bikakat hajtva a kapukhoz, a sokasaggal együtt aldozni akar vala.

14:14 Mikor azonban [ezt] meghallottak az apostolok, Barnabas es Pal, köntösüket megszaggatvan, a sokasag köze futamodanak, kialtvan

14:15 És [ezt] mondvan: Ferfiak, miert mivelitek ezeket? Mi is hozzatok hasonlo termeszetű emberek vagyunk, es azt az örvendetes izenetet hirdetjük nektek, hogy e hiabavaloktol az elő Istenhez terjetek, ki teremtette a mennyet, a földet, a tengert es minden azokban valokat:

14:16 Ki az elmult időkben hagyta a poganyokat mind a maguk utjan haladni:

14:17 Jollehet nem hagyta magat tanubizonysag nelkül, mert joltevőnk volt, advan mennyből esőket es termő időket nekünk, es betöltven eledellel es örömmel a mi szivünket.

14:18 És ezeket mondvan, nagynehezen lecsendesitek a sokasagot, hogy nekik ne aldozzek.

14:19 Jövenek azonban Antiokhiabol es Ikoniumbol zsidok, es a sokasagot elaltatvan, megkövezek Palt, es kivonszolak a varosbol, azt gondolvan, hogy meghalt.

14:20 De mikor körülvettek őt a tanitvanyok, felkelven, bemene a varosba; es masnap Barnabassal elmene Derbebe.

14:21 És miutan hirdettek az evangyeliomot annak a varosnak, es sokakat tanitvanyokka tettek, megterenek Listraba, Ikoniumba es Antiokhiaba.

14:22 Erősitve a tanitvanyok lelket, intven, hogy maradjanak meg a hitben, es hogy sok haborusagon altal kell nekünk az Isten orszagaba bemennünk.

14:23 Miutan pedig valasztottak nekik gyülekezetenkent veneket, imadkozvan bőjtölesekkel egybe, ajanlak őket az Úrnak, kiben hittek vala.

14:24 És Pisidian altalmenven, menenek Pamfiliaba.

14:25 És miutan Pergaban hirdettek az iget, lemenenek Attaliaba;

14:26 És onnet elhajozanak Antiokhiaba, a honnet az Isten kegyelmere biztak volt őket arra a munkara, melyet elvegeztek.

14:27 Mikor pedig megerkeztek es a gyülekezetet egybehivtak, elbeszelek, mily nagy dolgokat cselekedett az Isten ő velök, es hogy a poganyoknak kaput nyitott a hitre.

14:28 Ott aztan nem keves időt töltöttek a tanitvanyokkal.

Check Our HOME PAGE for Other Languages
This site was created originally by
BibleDatabase