Main Index: Hungarian Bible

Daniel 4

[1]    [2]    [3]    [4]    [5]    [6]    [7]    [8]    [9]    [10]    [11]    [12]   

4:1 Én Nabukodonozor bekeben valek az en hazamban, es viragzo az en palotamban.

4:2 Álmot latek es megrettente engem, es a gondolatok az en agyamban, es az en fejemnek latasai meghaboritanak engem.

4:3 És parancsolatot adek, hogy hozzak előmbe Babilonnak minden bölcset, hogy az alom jelenteset tudassak velem.

4:4 Akkor bejövenek az irastudok, varazslok, Kaldeusok es jövendőmondok; es en elbeszelem nekik az almot, de az ertelmet nem jelentettek meg nekem.

4:5 Vegezetre bejöve elem Daniel, a kinek neve Baltazar, mint az en istenemnek neve, es a kiben a szent isteneknek lelke van, es elmondam neki az almot.

4:6 Baltazar, az irastudok elseje, tudom, hogy a szent isteneknek lelke van benned, es semmi titok sem homalyos előtted, az en almom latasait, a miket lattam, es azoknak jelenteset beszeld el.

4:7 Az en fejem latasai az en agyamban [ezek] [voltak:] Latam, hogy ime, egy fa [alla] a föld közepette, es annak magassaga rendkivüli volt.

4:8 Nagy volt a fa es erős, es magassaga az egig ert, es az egesz föld szeleig volt lathato.

4:9 Levelei szepek es gyümölcse sok, es taplalek vala rajta mindeneknek; alatta arnyekot talala a mező vada, es again lakozanak az eg madarai, es rola evek minden elő.

4:10 Latam fejem latasaiban az en agyamban, es ime: egy Vigyazo es Szent szalla ala az egből;

4:11 Erősen kialta, es igy szola: Vagjatok ki a fat es vagdaljatok le az agait, razzatok le leveleit es hanyjatok szet gyümölcseit, fussanak el a vadak alola, es a madarak az ő agairol.

4:12 De gyökerenek törzsöket hagyjatok meg a földben, es vas es ercz lanczokba [verve] a mező füven; egi harmattal öntöztessek, es a barmokkal legyen resze a föld füveben.

4:13 Az ő emberi szive valtozzek el, es baromnak szive adassek neki, es het idő muljek el felette.

4:14 Vigyazok hatarozatabol van ez a rendelet, es a Szentek parancsolata ez a vegzes, hogy megtudjak az elők, hogy a felseges [Isten] uralkodik az emberek birodalman, es a kinek akarja, annak adja azt, es az emberek között az alabbvalot emeli fel arra.

4:15 Ezt az almot lattam en, Nabukodonozor kiraly, es te, Baltazar, mondd meg annak ertelmet; mivelhogy az en orszagomnak egyetlen bölcse sem tudta nekem megmondani a jelenteset; de te tudod, mert szent isteneknek lelke van benned.

4:16 Ekkor Daniel, a kinek neve Baltazar, közel egy oraig remüldözek, es az ő gondolatai haboritak őt. Szola a kiraly, es monda: Baltazar, az alom es annak jelentese meg ne rettentsenek teged! Felele Baltazar, es monda: Uram, az alom [szalljon] a te gyűlölőidre, a magyarazata pedig a te ellensegeidre!

4:17 A fa, a melyet lattal, a mely nagy es erős volt, es a melynek magassaga az eget erte es ellatszek az egesz földre;

4:18 És levelei szepek, gyümölcse pedig sok, es taplalek rajta mindeneknek; alatta tartozkodek a mező vada, es again az egi madarak lakozanak:

4:19 Te vagy az, oh kiraly, a ki nagygya es erősse lettel, a kinek nagysaga megnövekedek es föler az egig, es hatalmad a föld vegeig.

4:20 Hogy pedig lata a kiraly Vigyazot es Szentet leszallani az egből, es azt monda: Vagjatok le a fat es pusztitsatok el azt; de gyökereinek törzsöket a földben hagyjatok, es vas es ercz lanczokba [verve] a mező füven, es egi harmattal öntöztessek es a mezei barmokkal legyen resze, a mig het idő mulik el felette;

4:21 Ez a jelentese, oh kiraly, es a felseges Isten vegezese ez, a mely bekövetkezik az en uramra, a kiralyra,

4:22 És kivetnek teged az emberek közül, es a mezei barmokkal lesz a te lakozasod, es füvet adnak enned, mint az ökröknek, es egi harmattal öntöznek teged, es het idő mulik el feletted, mignem megerted, hogy a felseges [Isten] uralkodik az emberek birodalman, es annak adja azt, a kinek akarja.

4:23 Hogy pedig mondak, hogy a fa gyökereinek törzsöket hagyjak meg: orszagod megmarad neked, mihelyest megismered, hogy az Ég uralkodik.

4:24 Azert, oh kiraly, az en tanacsom tessek neked, es vetkeidtől igazsag altal szabadulj es a te hamissagaidtol a szegenyekhez valo irgalmassag altal. Így talan tartos lesz a bekesseged.

4:25 Mindez betelek Nabukodonozor kiralyon.

4:26 Tizenket honap mulva a babiloni kiralyi palotan setala.

4:27 Szola a kiraly es monda: Nem ez-e ama nagy Babilon, a melyet en epitettem kiralysag hazanak, az en hatalmassagom ereje altal es dicsősegem tisztessegere?

4:28 Meg a szo a kiraly szajaban volt, a mikor szozat szalla le az egből: Neked szol, oh Nabukodonozor kiraly, a birodalom elvetetett tőled.

4:29 És kivetnek teged az emberek közül, es a mezei barmokkal lesz a lakozasod, [es] füvet adnak enned, mint az ökröknek, es het idő mulik el feletted, a mig megesmered, hogy a felseges [Isten] uralkodik az emberek birodalman, es annak adja azt, a kinek akarja.

4:30 Abban az oraban betelek a beszed Nabukodonozoron: es az emberek közül kivettetek, es füvet evek mint az ökrök, es egi harmattal öntöztetek az ő teste, mignem szőre megnöve, mint a saskeselyű [tolla,] es körmei, mint a madarakei.

4:31 És az idő elteltevel en, Nabukodonozor, szemeimet az egre emelem, es az en ertelmem visszajöve, es aldam a felseges [Istent,] es dicserem es dicsőitem az örökke előt, kinek hatalma örökkevalo hatalom es orszaga nemzedekről-nemzedekre [all.

4:32 És a föld minden lakosa olyan mint a semmi; es az ő akaratja szerint cselekszik az eg seregeben es a föld lakosai között, es nincs, a ki az ő kezet megfoghatna es ezt mondana neki: Mit cselekedtel?

4:33 Abban az időben visszatere hozzam az en ertelmem, es orszagom dicsősegere az en ekessegem, es meltosagom is visszatere hozzam, es az en tanacsosaim es főembereim fölkeresenek engem, es visszahelyeztettem az en orszagomba, es rendkivüli nagysag adatott nekem.

4:34 Most [azert] en, Nabukodonozor, dicserem, magasztalom es dicsőitem a mennyei kiralyt: mert minden cselekedete igazsag, es az ő utai itelet, es azokat, a kik kevelysegben jarnak, megalazhatja.

Check Our HOME PAGE for Other Languages
This site was created originally by
BibleDatabase