Main Index: Hungarian Bible

Predikator 9

[1]    [2]    [3]    [4]    [5]    [6]    [7]    [8]    [9]    [10]    [11]    [12]   

9:1 Mikor adam az en szivemet a bölcsesegnek megtudasara, es hogy megvizsgaljak [minden] faradsagot, a mely e földön törtenik, (mert sem ejjel, sem nappal [az emberek] szeme almot nem lat):

9:2 Akkor eszembe vevem az Istennek minden dolgat, hogy az ember nem mehet vegere a dolognak, a mely a nap alatt törtenik; mert faradozik az ember, hogy annak vegere menjen, de nem mehet vegere: sőt ha azt mondja is a bölcs ember, hogy tudja, nem mehet vegere.

9:3 Mert mindezt szivemre vettem, es pedig azert, hogy megvizsgaljam mindezt: hogy az igazak es bölcsek es azoknak minden cselekedetei Isten kezeben vannak; szeretet is, gyűlölet is, nem tudjak az emberek, mind ez előttük van.

9:4 Minden olyan, hogy mindenkit [erhet], egyazon szerencseje van az igaznak es gonosznak, jonak vagy tisztanak es tisztatalannak, mind annak, a ki aldozik, mind a ki nem aldozik, ugy a jonak, mint a bűnösnek, az esküvőnek ugy, mint a ki feli az esküvest.

9:5 Mind az eg alatt valo dolgokban e gonosz van, hogy mindeneknek egyenlő szerencsejök van; es az emberek fiainak szive is teljes gonoszsaggal, es elmejökben minden bolondsag van, a mig elnek, azutan pedig a halottak köze [mennek.]

9:6 Mert akarkinek, valaki minden elők köze csatlakozik, van remenysege; mert jobb az elő eb, hogynem a megholt oroszlan.

9:7 Mert az elők tudjak, hogy meghalnak; de a halottak semmit nem tudnak, es azoknak semmi jutalmok nincs többe; mivelhogy emlekezetök elfelejtetett.

9:8 Mind szeretetök, mind gyűlöletök, mind gerjedezesök immar elveszett; es többe semmi reszök nincs semmi dologban, a mely a nap alatt törtenik.

9:9 No azert egyed vigassaggal a te kenyeredet, es igyad jo szivvel a te borodat; mert immar kedvesek Istennek a te cselekedetid!

9:10 A te ruhaid mindenkor legyenek fejerek, es az olaj a te fejedről el ne fogyatkozzek.

9:11 Éld eletedet a te felesegeddel, a kit szeretsz, a te hiabavalo eletednek minden napjaiban, a melyeket [Isten] adott neked a nap alatt, a te hiabavalosagodnak minden napjaiban; mert ez a te reszed a te eletedben es a te munkadban, melylyel munkalodol a nap alatt.

9:12 Valamit hatalmadban van cselekedni erőd szerint, azt cselekedjed; mert semmi cselekedet, okoskodas, tudomany es bölcseseg nincs a Seolban, a hova menendő vagy.

9:13 Forditvan magamat latam a nap alatt, hogy nem a gyorsake a futas, es nem az erőseke a viadal, es nem a bölcseke a kenyer, es nem az okosoke a gazdagsag, es nem a tudosoke a kedvesseg; hanem idő szerint es törtenetből lesznek mindezek.

9:14 Mert nem is tudja az ember az ő idejet; mint a halak, melyek megfogatnak a gonosz haloban, es mint a madarak, melyek megfogatnak a tőrben, mikepen ezek, azonkepen megfogatnak az emberek fiai a gonosznak idejen, mikor az eljő reajok hirtelenseggel.

9:15 Ezt is bölcsesegnek lattam a nap alatt, es ez en előttem nagy volt.

9:16 [Tudniillik, hogy egy] kicsiny varos [volt,] es abban keves ember [volt,] es eljött az ellen hatalmas kiraly, es azt körülvette, es az ellen nagy erőssegeket epitett.

9:17 És talaltatott abban [egy] szegeny ember, a ki bölcs volt, es az ő bölcsesegevel a varost megszabaditotta; de senki meg nem emlekezett arrol a szegeny emberről.

9:18 Akkor en azt mondam: jobb a bölcseseg az erőssegnel; de a szegenynek bölcsesege utalatos, es az ő beszedit nem hallgatjak meg.

9:19 A bölcseknek nyugodt beszedet inkabb meghallgatjak, mint a bolondok közt uralkodonak kialtasat.

9:20 Jobb a bölcsesseg a hadakozo szerszamoknal; es egy bűnös sok jot veszt el.

9:21 A megholt legyek a patikariusnak kenetit megbüdösitik, megerjesztik; [azonkepen] hathatosabb a bölcsesegnel, tisztessegnel egy kicsiny balgatagsag.

9:22 A bölcs embernek szive az ő jobbkezenel [van;] a bolondnak pedig szive balkezenel.

9:23 A bolond, mikor az uton jar is, az ő elmeje hianyos, es mindennek hirdeti, hogy ő bolond.

Check Our HOME PAGE for Other Languages
This site was created originally by
BibleDatabase