Main Index: Hungarian Bible

Predikator 8

[1]    [2]    [3]    [4]    [5]    [6]    [7]    [8]    [9]    [10]    [11]    [12]   

8:1 Kicsoda hasonlo a bölcshöz, es ki tudja a dolgok magyarazatat? Az embernek bölcsesege megvilagositja az ő orczajat; es az ő abrazatjanak erőssege megvaltozik.

8:2 Én [mondom,] hogy a kiralynak parancsolatjat meg kell őrizni, es pedig az Istenre valo esküves miatt.

8:3 Ne siess elmenni az ő orczaja elől, ne allj ra a gonosz dologra; mert valamit akar, megcselekszi.

8:4 Mivelhogy a kiraly szava hatalmas; es kicsoda merne neki ezt mondani: mit mivelsz?

8:5 A ki megtartja a parancsolatot, nem ismer nyomorusagot, es a bölcsnek elmeje megert mind időt, mind iteletet;

8:6 Mert minden akaratnak van ideje es itelete; mert az embernek nyomorusaga sok ő rajta;

8:7 Mert nem tudja azt, a mi következik; mert ki mondja meg neki, mimodon lesz az?

8:8 Egy ember sem uralkodhatik a szelen, hogy feltartsa a szelet; es semmi hatalmassag nincs a halalnak napja felett, es az ütközetben senkit el nem bocsatanak; es a gonoszsag nem szabaditja meg azt, a ki azzal el.

8:9 Mindezt lattam, es megfigyeltem minden dolgot, a mely törtenik a nap alatt, oly időben, a melyben uralkodik az ember az emberen maga karara.

8:10 És azutan lattam, hogy a gonoszok eltemettettek es [nyugalomra ]mentek; viszont a szent helyről kimentek, es elfelejttettek a varosban [olyanok,] a kik becsületesen cselekedtek. Ez is hiabavalosag!

8:11 Mivelhogy hamar a szentenczia nem vegeztetik el a gonoszsagnak cselekedőjen, egeszen arra van az emberek fiainak szive ő bennök, hogy gonoszt cselekedjenek.

8:12 Bar meghosszabbitja [eletet] a bűnös, a ki szazszor is vetkezik; megis tudom en, hogy az istenfelőknek leszen jol dolgok, a kik az ő orczajat felik;

8:13 A hitetlennek pedig nem lesz jo dolga, es nem hosszabbitja meg az ő eletet, [olyan lesz], mint az arnyek, mert nem rettegi az Istennek orczajat.

8:14 Van hiabavalosag, a mely e földön törtenik; az, hogy vannak oly igazak, a kiknek dolga a gonoszoknak cselekedetei szerint lesz; es vannak gonoszok, a kiknek dolga az igazaknak cselekedetei szerint lesz; mondam, hogy ez is hiabavalosag.

8:15 Annakokaert dicserem vala en a vigassagot, hogy nincsen embernek jobb e vilagon, hanem hogy egyek, igyek es vigadjon; es ez kiserje őt munkajaban az ő eletenek napjaiban, a melyeket ad neki Isten a nap alatt.

Check Our HOME PAGE for Other Languages
This site was created originally by
BibleDatabase