Main Index: Hungarian Bible

Predikator 5

[1]    [2]    [3]    [4]    [5]    [6]    [7]    [8]    [9]    [10]    [11]    [12]   

5:1 Őrizd meg labaidat, mikor az Istennek hazahoz megy, mert hallgatas vegett közeledned jobb, hogynem a bolondok modja szerint aldozatot adni; mert ezek nem tudjak, hogy gonoszt cselekesznek.

5:2 Ne gyorsalkodjal a te szaddal, es a te elmed ne siessen valamit szolni Isten előtt; mert az Isten mennyben van, te pedig e földön, azert a te beszeded keves legyen;

5:3 Mert alom szokott következni a sok foglalatossagbol; es a sok beszedből bolond beszed.

5:4 Mikor Istennek fogadast tessz, ne halogasd annak megadasat; mert nem gyönyörködik a bolondokban. A mit fogadsz, megteljesitsd!

5:5 Jobb hogy ne fogadj, hogynem mint fogadj es ne teljesitsd be.

5:6 Ne engedd a te szadnak, hogy bűnre kötelezze testedet, es ne mondd az angyal előtt, hogy tevedesből [esett] ez; hogy az Isten a te beszeded miatt fel ne haborodjek, es el ne veszesse a te kezeidnek munkajat.

5:7 Mert a sok alomban a hiabavalosag is es a beszed is sok; hanem az Istent feljed.

5:8 Ha a szegenyeknek nyomorittatasat, es a törvenynek es igazsagnak elfordittatasat latod a tartomanyban: ne csudalkozzal e dolgon; mert [egyik] felsőrendű vigyaz a [masik] felsőrendűre, es ezek felett [meg] felsőbbrendűek [vannak.]

5:9 Az orszag haszna pedig mindenekfelett a földmivelest [kedvelő ]kiraly.

5:10 A ki szereti a penzt, nem telik be penzzel, es a ki szereti a sokasagot [nem telik be] jövedelemmel. Ez is hiabavalosag.

5:11 Mikor megszaporodik a joszag, megszaporodnak annak megemesztői is; mi haszna van azert benne uranak, hanem hogy csak rea nez szemeivel?

5:12 Édes az alom a munkasnak, akar sokat, akar keveset egyek; a gazdagnak pedig bővölködese nem hagyja őt aludni.

5:13 Van gonosz nyavalya, a melyet lattam a nap alatt: az ő uranak veszedelmere tartott gazdagsag;

5:14 Ugyanis az a gazdagsag elvesz valami szerencsetlen eset miatt, es ha fia született neki, annak kezeben nem lesz semmi.

5:15 A mint kijött az ő anyjanak meheből, mezitelen megy ismet el, a mint jött vala: es semmit nem vesz el munkajaert, a mit kezeben elvinne.

5:16 Annakokaert ez is gonosz nyavalya, hogy a mint jött, a kepen megy el. Mi haszna van neki abban, hogy a szelnek munkalkodott?

5:17 És hogy az ő teljes eleteben a setetben evett, sokszori haraggal, keserűseggel es busulassal?

5:18 Ez azert a jo, a melyet en lattam, hogy szep dolog enni es inni, es jol elni minden ő munkajabol, a melylyel farasztotta magat a nap alatt, az ő elete napjainak szama szerint, a melyeket adott neki az Isten; mert ez az ő resze.

5:19 És a mely embernek adott Isten gazdagsagot es kincseket, es a kinek megengedte, hogy egyek abbol es az ő reszet elvegye, es örvendezzen az ő munkajanak: ez az Istennek ajandeka!

5:20 Mert nem sokat emlekezik meg [az ilyen] az ő elete napjainak [szamarol,] mivelhogy az ő szivenek örömet az Isten kedveli.

Check Our HOME PAGE for Other Languages
This site was created originally by
BibleDatabase