Main Index: Hungarian Bible

Eszter 3

[1]    [2]    [3]    [4]    [5]    [6]    [7]    [8]    [9]    [10]   

3:1 Ezek utan nagy meltosagra emele Ahasverus kiraly Hamant, a Hammedata fiat, az Agagibelit, es felmagasztala őt, es feljebb helyeztete szeket minden fejedelmenel, a kik vele valanak.

3:2 És a kiraly minden szolgai, a kik a kiraly kapujaban valanak, terdet hajtottak es leborultak Haman előtt; mert ugy parancsolta meg nekik a kiraly; de Mardokeus nem hajtott terdet es nem borult le.

3:3 Mondanak azert a kiraly szolgai, a kik a kiraly kapujaban valanak, Mardokeusnak: Miert szeged meg a kiraly parancsat?

3:4 Lőn pedig, mikor igy szolnanak neki minden nap es nem hallgata rajok, feljelentek Hamannak, hogy lassak, megallnak-e Mardokeus dolgai, mert azt jelente nekik, hogy ő zsido.

3:5 És latvan Haman, hogy Mardokeus terdet nem hajt es nem borul le előtte, megtelek Haman haraggal.

3:6 De keves volt előtte, hogy csakis Mardokeusra magara vesse ra kezet, (mert megmondtak neki Mardokeus nemzetseget) azert igyekezett Haman elveszteni minden zsidot, a ki Ahasverus egesz orszagaban vala, a Mardokeus nemzetet.

3:7 Az első honapban, ez Nisan honapja, Ahasverus kiralysaganak tizenkettedik eveben, Purt, azaz sorsot vetenek Haman előtt naprol-napra es honaprol-honapra a tizenkettedikig, s ez Adar honapja.

3:8 És monda Haman Ahasverus kiralynak: Van egy nep, elszorva es elkülönitve a nepek között, orszagod minden tartomanyaban, es az ő törvenyei különböznek minden nemzetsegtől, es a kiraly törvenyeit nem teljesiti; a kiralynak bizony nem illik ugy hagyni őket.

3:9 Ha a kiralynak tetszik, irja meg, hogy ők elvesztessenek, es en tizezer talentom ezüstöt merek a hivatalnokok kezeibe, hogy a kiraly kincstaraba vigyek.

3:10 Akkor lehuza a kiraly az ő gyűrűjet a maga kezeről, es ada azt az Agagibeli Hamannak, Hammedata fianak, a zsidok ellensegenek.

3:11 És monda a kiraly Hamannak: Az ezüst tied legyen s a nep is, hogy azt cselekedjed vele, a mi neked tetszik.

3:12 Előhivatanak azert a kiraly irnokai az első honap tizenharmadik napjan, es megiratek minden ugy, a mikent Haman parancsola, a kiraly fejedelmeinek es a kormanyzoknak, a kik az egyes tartomanyokban valanak, es minden egyes nep fejeinek; minden tartomanynak annak irasa szerint, es minden egyes nepnek az ő nyelve szerint, Ahasverus kiraly neveben iratott es megpecseteltetett a kiraly gyűrűjevel.

3:13 És elküldettek a levelek futarok altal a kiraly minden tartomanyaba, hogy kipusztitsak, megöljek es megsemmisitsek mind a zsidokat, ifjutol a venig, gyermekeket es asszonyokat egy napon, tizenharmadik napjan a tizenkettedik honapnak, (ez Adar honapja) es hogy javaikat elragadjak.

3:14 Az irasnak massa, hogy tetessek törveny minden egyes tartomanyban, meghirdettetett minden nepnek, hogy legyenek keszen azon a napon.

3:15 A futarok kimenenek gyorsan a kiraly parancsaval. És a törveny Susan varaban is kiadatott; a kiraly pedig es Haman leültek, hogy igyanak; de Susan varosa felhaborodott.

Check Our HOME PAGE for Other Languages
This site was created originally by
BibleDatabase