Main Index: Hungarian Bible

Ezsdras 4

[1]    [2]    [3]    [4]    [5]    [6]    [7]    [8]    [9]    [10]   

4:1 Mikor pedig meghallak Juda es Benjamin ellensegei, hogy a kik a fogsagbol visszatertek, templomot epitenek az Úrnak, Izrael Istenenek:

4:2 Menenek Zorobabelhez es a csaladfőkhöz, s mondanak nekik: Hadd epitsünk együtt veletek, mert mikepen ti, ugy mi is a ti Isteneteket keressük s neki aldozunk Esarhaddon, Assiria kiralyanak idejetől fogva, a ki ide hozott fel minket!

4:3 És monda nekik Zorobabel es Jesua es Izrael csaladainak többi fői: Nem veletek együtt kell nekünk hazat epiteni a mi Istenünknek, hanem mi magunk fogunk epiteni az Úrnak, Izrael Istenenek, a mikepen megparancsolta nekünk a kiraly, Czirus, Persia kiralya.

4:4 És igyekezek e tartomany nepe megkötni Juda nepenek kezeit es elremiteni azt az epitestől.

4:5 És felberelni ellene tanacsosokat, hogy semmive tegyek szandekat Czirusnak, Persia kiralyanak egesz idejeben, Darius persa kiraly uralkodasaig.

4:6 És Ahasverus uralkodasakor, uralkodasanak kezdeten, vadolast iranak Juda es Jeruzsalem lakoi ellen.

4:7 Artaxerxes napjaiban pedig Bislam, Mithredathes es Tabeel s ennek többi tarsai irtak vala Artaxerxeshez a persiai kiralyhoz, s e levelet aram betűkkel irtak, mely azutan aram nyelvre fordittatott at.

4:8 Rehum, a helytarto es Simsai, a kanczellar, iranak egy levelet Jeruzsalem ellen Artaxerxes kiralyhoz ekkepen.

4:9 [Íranak pedig] ekkor Rehum, a helytarto es Simsai, a kanczellar es ezeknek többi tarsaik: a Dineusok, Afarsatakeusok, Tarpeleusok, Afarseusok, Arkeveusok, Babiloniabeliek, Susankeusok, Dehaveusok es a Helameusok.

4:10 És a többi nepek, a kiket a nagy es dicsőseges Asznapar vitt el es tett lakosokka Samaria varosaban es a többi varosokban, melyek a folyovizen tul vannak es a többi.

4:11 Ez massa a levelnek, melyet hozza, Artaxerxes kiralyhoz küldenek: "A te szolgaid, a folyovizen tul levő ferfiak, es a többi.

4:12 Tudtara legyen a kiralynak, hogy a zsidok, a kik feljöttek tőled, megerkezenek hozzank Jeruzsalembe; a visszavono es gonosz varost epitik, a kőfalakat keszitik s a fundamentomokat javitgatjak.

4:13 Mostan tudtara legyen a kiralynak, hogy ha ez a varos megepittetik s a kőfalak elkeszülnek, adot, rovast es uti vamot nem fognak fizetni, s a kiralyok jövedelmet megkarositjak.

4:14 Mostan, mivel a palota savaval sozunk s epen ezert a kiraly karat nem illik elneznünk, ez okert küldjük e levelet es tudatjuk a kiralylyal,

4:15 Hogy nezzen utana valaki atyaid törteneteinek könyveben, es meg fogod talalni a törtenetek könyveben, es megtudod, hogy e varos visszavono es kiralyokat es tartomanyokat megkarosito varos volt, s hogy eleitől fogva lazadasok törtentek abban, ezert pusztittatott is el e varos.

4:16 Tudatjuk mi a kiralylyal, hogy ha ez a varos megepülend es a kőfalak elkeszülnek: ennek miatta birtokod a folyovizen tul nem leszen."

4:17 A kiraly valaszt küldött Rehumnak, a helytartonak es Simsainak, a kanczellarnak es többi tarsaiknak, a kik Samariaban laknak vala, es minden folyovizen tul lakozoknak: "Bekesseg es a többi.

4:18 A level, melyet hozzank küldtetek, vilagosan felolvastatott előttem;

4:19 És megparancsolam, hogy nezzenek utana, es ugy talalak, hogy ez a varos eleitől fogva kiralyok ellen tamado volt, es hogy partütes es lazadas törtent vala benne;

4:20 És hogy hatalmas kiralyok voltak Jeruzsalemben es uralkodtak minden a folyovizen tul lakokon, es ado, rovas es uti vam fizettetett nekik.

4:21 Mostan azert parancsoljatok meg, hogy akadalyozzak meg a ferfiakat, s e varos ne epittessek addig, mig tőlem parancsolat nem jövend;

4:22 És meglassatok, hogy ebben valami mulasztast el ne kövessetek, hogy ne nevekedjek a veszedelem a kiralyok megkarositasara!"

4:23 Mihelyt Artaxerxes kiraly levelenek massa felolvastatek Rehum es Simsai, a kanczellar es tarsaik előtt, menenek nagy hamarsaggal Jeruzsalembe a zsidokhoz, es megakadalyozak őket erővel es hatalommal.

4:24 Akkor megszünek az Úr hazanak epitese, mely Jeruzsalemben van, es szünetelt Darius, Persia kiralya uralkodasanak masodik esztendejeig.

Check Our HOME PAGE for Other Languages
This site was created originally by
BibleDatabase