Main Index: Hungarian Bible

2 Samuel 18

[1]    [2]    [3]    [4]    [5]    [6]    [7]    [8]    [9]    [10]    [11]    [12]    [13]    [14]    [15]    [16]    [17]    [18]    [19]    [20]    [21]    [22]    [23]    [24]   

18:1 Megszamlala pedig David a nepet, a mely vele vala, s ezredeseket es szazadosokat rendele fölejök.

18:2 És hagya David a nepnek harmadreszet Joab keze alatt, es harmadreszet Seruja fianak, Abisainak, Joab atyjafianak keze alatt, harmadreszet pedig [biza] a Gitteus Ittai kezere. És monda a nepnek a kiraly: Bizony en magam is elmegyek veletek.

18:3 De a nep monda: Ne jőjj; mert ha netalan mi megfutamodunk is, velünk nem gondolnak, es ha felereszben meghalunk is, velünk semmit sem gondolnak; de te [teszesz] [anynyit], mint mi tizezeren: jobb azert, hogy te a varosbol legy nekünk segitsegül.

18:4 Monda azert nekik a kiraly: A mi nektek jonak tetszik, en azt mivelem. Megalla azert a kiraly a kapuban, es az egesz sereg megy vala ki szazankent es ezerenkent.

18:5 Parancsola pedig a kiraly Joabnak, Abisainak es Ittainak, mondvan: Az en fiammal, Absolonnal en erettem kimeletesen banjatok; halla pedig ezt mind az egesz had, mikor a kiraly mindenik vezernek parancsola Absolon felől.

18:6 Kimene azert a nep a mezőre, az Izrael ellenebe, es megütközenek az Efraim erdejenel.

18:7 És megveretek ott az Izrael nepe a David szolgai altal, es nagy veszteseg volt ott azon a napon, [mintegy] huszezer embere.

18:8 És kiterjedt a harcz az egesz videkre, es a nep közül sokkal többet emeszte meg az erdő, mint a fegyver azon a napon.

18:9 És talalkozek Absolon David szolgaival; Absolon pedig egy öszveren ül vala. És bemene az öszver a nagy cserfak sürű agai ala, [hol] fennakadt fejenel fogva egy cserfan, függven az eg es föld között, az öszver pedig elszaladt alola.

18:10 Kit mikor egy ember meglatott, hirül ada Joabnak, es monda: Íme, lattam Absolont egy cserfan függeni.

18:11 Monda pedig Joab az embernek, a ki megmondotta vala neki: Íme lattad, es miert nem ütötted le ott őt a földre? Az en dolgom lett volna azutan, hogy megajandekozzalak tiz ezüst [siklus]sal es egy övvel.

18:12 Monda az ember Joabnak: Ha mindjart ezer ezüstpenzt adnal is kezembe, nem ölnem meg a kiraly fiat; mert a mi fülünk hallasara parancsola a kiraly neked, Abisainak es Ittainak, ezt mondvan: Kimeljetek, barki [legyen,] az ifjut, Absolont.

18:13 Vagy ha orozva törtem volna eletere - mivel a kiraly előtt semmi sem marad titokban - magad is ellenem tamadtal volna.

18:14 Monda azert Joab: Nem akarok előtted kesedelmezni; es vőn harom nyilat kezebe es Absolonnak szivebe löve, minthogy meg elt a cserfan.

18:15 Körülfogak akkor a Joab fegyverhordozo szolgai tizen, es altalverek Absolont, es megölek őt.

18:16 Megfuvata azutan a trombitat Joab, es megtere a nep Izraelnek űzeseből, mert kimelni akara Joab a nepet.

18:17 Absolont pedig felvevek, es vetek őt az erdőn egy nagy verembe, es igen nagy rakas követ hanyanak rea. És az egesz Izrael elmeneküle, kiki az ő satoraba.

18:18 Absolon pedig vett es meg eleteben emelt maganak emlekoszlopot, a mely a kiraly völgyeben van. Mert ezt mondja vala: Nincsen nekem oly fiam, a kin az en nevemnek emlekezete maradhatna; azert az oszlopot a maga nevere neveze; es az Absolon oszlopanak hivattatik mind e mai napig.

18:19 Monda pedig Akhimas, Sadok fia: Majd elfutok, es megmondom a kiralynak, hogy megszabaditotta őt az Úr az ő ellensegeinek kezeből.

18:20 És monda neki Joab: Ne legy ma hirmondo, hanem holnap mondd meg a hirt, ma pedig ne mondd meg; mivelhogy a kiraly fia meghalt.

18:21 Monda azonközben Joab Kusinak: Eredj el, mondd meg a kiralynak, a mit lattal; es meghajta magat Kusi Joab előtt, es elszaladt.

18:22 És szola ismet Akhimas, Sadok fia, es monda Joabnak: Barmint legyen, hadd fussak el en is Kusi utan! Monda Joab: Miert futnal fiam; nem neked valo [ez] a hirmondas?!

18:23 Barmint legyen, hadd fussak el megis! Ő pedig monda neki: Ám fuss el. Elfuta azert Akhimas a sikon valo uton, es megelőze Kusit.

18:24 David pedig ül vala a ket kapu között, es az őrallo felmene a kapu tetejere, a kőfalra, es felemelven szemeit, lata, hogy egy ember igen fut egyedül.

18:25 Kialta azert az őrallo, es megmonda a kiralynak, es monda a kiraly: Ha egyedül jő, hir van az ő szajaban. Amaz pedig mind közelebb jöve.

18:26 Lata pedig az őrallo, hogy masik ember is fut, es lekialta az őrallo a kapunallonak, mondvan: Íme [mas] ember [is] fut egyedül. Akkor monda a kiraly: Az is hirmondo.

18:27 Monda ismet az őrallo: A mint latom, az elsőnek olyan a futasa, mint Akhimasnak, a Sadok fianak; es monda a kiraly: Jo ember az, es jo hirrel jő.

18:28 Kialtvan azert Akhimas, monda a kiralynak: Bekesseg! És meghajta magat arczczal a földre a kiraly előtt, es monda: Áldott az Úr a te Istened, ki kezedbe adta az embereket, kik felemeltek kezeiket az en uram ellen, a kiraly ellen.

18:29 Monda akkor a kiraly: Hogy van Absolon fiam? Felele Akhimas: Latam a nagy sereglest, mikor elkülde Joab a kiraly szolgajat es a te szolgadat; de nem tudom, mi törtent.

18:30 És monda a kiraly: Eredj tova, es allj meg ott; felremene azert, es megalla ott.

18:31 E közben Kusi is megerkezett, es monda Kusi: Ezt izenik a kiralynak, az en uramnak, hogy az Úr megszabaditott ma teged mindeneknek kezeből, a kik ellened tamadtak volt.

18:32 Monda a kiraly Kusinak: Hogy van Absolon fiam? Felele Kusi: [Úgy] legyenek az en uramnak, a kiralynak minden ellensegei, es valakik te ellened gonoszul feltamadnak, mint a te fiad.

18:33 És meghaborodek a kiraly, es felmene a kapu felett valo hazba, es sira, es ezt mondja vala menteben: [Szerelmes] fiam, Absolon! [edes] fiam, [edes] fiam, Absolon! bar en haltam volna meg te helyetted, Absolon, [edes] fiam, [szerelmes] fiam!

Check Our HOME PAGE for Other Languages
This site was created originally by
BibleDatabase