Main Index: Hungarian Bible

1 Samuel 28

[1]    [2]    [3]    [4]    [5]    [6]    [7]    [8]    [9]    [10]    [11]    [12]    [13]    [14]    [15]    [16]    [17]    [18]    [19]    [20]    [21]    [22]    [23]    [24]    [25]    [26]    [27]    [28]    [29]    [30]    [31]   

28:1 És törtent abban az időben, hogy a Filiszteusok összegyűjtek seregeiket a hadra, hogy harczoljanak Izrael ellen. És monda Ákhis Davidnak: Tudd meg, hogy velem kell jőnöd a taborba, mind neked, mind embereidnek.

28:2 David pedig felele Ákhisnak: Meglatod bizonynyal, hogy mit fog cselekedni a te szolgad. És monda Ákhis Davidnak: Ennelfogva fejem oltalmazojava teszlek mindenkorra.

28:3 Samuel pedig meghalt vala, es sirata őt az egesz Izrael, es eltemetek őt sajat varosaban, Ramaban; Saul pedig a varazslokat es jövendőmondokat kiirta a földről.

28:4 És mikor a Filiszteusok egybegyűlven, eljövenek es tabort jaranak Sunemnel: egybegyűjte Saul is az egesz Izraelt, es tabort jaranak Gilboanal.

28:5 A mint azonban Saul meglatta a Filiszteusok taborat, megfelemlek es az ő szive nagyon megremüle.

28:6 És megkerdeze Saul az Urat, de az Úr nem felelt neki sem alomlatas, sem az Urim, sem a profetak altal.

28:7 Akkor monda Saul az ő szolgainak: Keressetek nekem egy halottidező asszonyt, hogy elmenjek hozza, es megkerdezzem őt. Szolgai pedig mondanak neki: Íme, Endorban van egy halottidező asszony.

28:8 Masnak tettete azert Saul magat, es mas ruhakat veven magara, elmene ő es vele ket ferfi; es elmenenek ejjel az asszonyhoz, es monda: Mondj jövendőt nekem halottidezes altal, es idezd fel nekem azt, a kit mondok neked.

28:9 És monda az asszony neki: Íme te [jol] tudod, hogy mit cselekedett Saul, hogy kiirta a földről a varazslokat es jövendőmondokat; miert akarod azert tőrbe ejteni az en lelkemet, hogy megöless engem?!

28:10 És megesküvek neki Saul az Úrra, mondvan: Él az Úr, hogy e dolog miatt büntetesed nem leszen.

28:11 Monda azert az asszony: Kit idezzek fel neked? És ő monda: Samuelt idezd fel nekem.

28:12 Mikor pedig az asszony Samuelt meglatta, hangosan felkialtott. És szola az asszony Saulnak, mondvan: Miert csaltal meg engem? hiszen te vagy Saul!

28:13 És monda neki a kiraly: Ne felj! Ugyan mit lattal? Az asszony pedig monda Saulnak: istenfelet latok feljőni a földből.

28:14 És ő monda neki: Milyen abrazata van? Ő pedig monda: Egy ven ember jő fel, es palast van rajta. És megismere Saul, hogy az Samuel, es meghajta magat arczczal a föld fele, es tisztesseget tőn [neki.]

28:15 Samuel pedig monda Saulnak: Miert haborgattal, hogy felideztettel engemet? És felele Saul: Igen nagy szorultsagban vagyok; a Filiszteusok hadakoznak ellenem, az Isten pedig eltavozek tőlem, es nem felel mar nekem sem profetak altal, sem alomlatas altal; azert hivtalak teged, hogy megmondjad nekem, mit kelljen cselekednem?

28:16 És monda Samuel: Ugyan miert kerdezel engemet, ha az Úr eltavozott tőled es ellensegedde lőn?!

28:17 És a szerint cselekedett az Úr, a mint altalam megmondotta vala: elvette az Úr a kiralysagot a te kezedből, es adta azt a te tarsadnak, Davidnak.

28:18 Mivel nem hallgattal az Úrnak szavara, es nem hajtottad vegre az ő felgerjedt haragjat az Amalekitakon: azert cselekszik most igy veled az Úr.

28:19 És az Úr Izraelt is veled együtt a Filiszteusok kezebe adja, te pedig holnap fiaiddal együtt velem leszesz. Izraelnek taborat is a Filiszteusok kezebe adja az Úr.

28:20 Akkor Saul a maga egesz nagysagaban hirtelen a földre esek, mert nagyon megremüle Samuel szavaitol; es semmi erő nem vala benne, mert egesz nap es egesz ejjel semmit sem evek.

28:21 Akkor az asszony Saulhoz ment, es mikor latta, hogy annyira megremült, monda neki: Íme a te szolgaloleanyod hallgatott szavadra, es koczkara tettem eletemet, es megfogadtam szavaidat, a melyeket mondottal nekem:

28:22 Most azert hallgass te is szolgaloleanyod szavara, hadd tegyek egy falat kenyeret elődbe, es egyel, hogy erőd legyen, mikor utra kelsz.

28:23 Ő azonban vonakodek, es monda: Nem eszem; de szolgai es az asszony is kenyszeritek őt, es ő engedett szavoknak, felkelt a földről, es felüle az agyra.

28:24 Vala pedig az asszony hazanal egy hizott borju, es sietve levagta azt; [azutan] lisztet vett, es meggyurta, es sütött kovasztalan pogacsat.

28:25 És vive Saul ele es az ő szolgai ele, es evenek; azutan felkeltek es elmenenek azon az ejszakan.

Check Our HOME PAGE for Other Languages
This site was created originally by
BibleDatabase