Main Index: Hungarian Bible

1 Samuel 26

[1]    [2]    [3]    [4]    [5]    [6]    [7]    [8]    [9]    [10]    [11]    [12]    [13]    [14]    [15]    [16]    [17]    [18]    [19]    [20]    [21]    [22]    [23]    [24]    [25]    [26]    [27]    [28]    [29]    [30]    [31]   

26:1 És menenek a Zifeusok Saulhoz Gibeaba, mondvan: Nemde nem a Hakila halman lappang-e David, a puszta atelleneben?

26:2 Felkele azert Saul, es lement Zif pusztajaba, es vele volt Izrael közül haromezer valogatott ember, hogy megkeresse Davidot Zif pusztajaban.

26:3 És tabort jara Saul a Hakila halman, mely a puszta atelleneben van, az uton; David pedig a pusztaban tartozkodek. És mikor eszrevette, hogy Saul utana ment a pusztaba:

26:4 Kemeket küldött ki David, es megtudta biztosan, hogy Saul eljött.

26:5 És felkele David, es elment arra a helyre, a hol Saul taborozott, es megnezte David azt a helyet, a hol feküvek Saul es Abner, a Ner fia, seregenek fővezere. Saul pedig a keritett taborban feküvek, es a nep körülötte taborozott.

26:6 Akkor szola David, es monda a Hitteus [nemzetsegeből] valo Akhimeleknek es Abisainak, a Seruja fianak, a ki Joabnak testvere vala, mondvan: Ki jön le velem Saulhoz a taborba? És monda Abisai: Lemegyek en veled.

26:7 És elmene ejjel David, es Abisai a nep köze. És ime, Saul lefeküven, alszik vala a keritett taborban, es dardaja a földbe volt szurva fejenel; Abner pedig es a nep körülötte feküvenek.

26:8 Akkor monda Abisai Davidnak: Kezedbe adta a mai napon Isten a te ellensegedet; most azert, hadd szegezzem a földhöz őt a dardaval egy ütessel, es masodszor nem ütöm at.

26:9 David azonban monda Abisainak: Ne veszesd el őt! Mert vajjon ki emelhetne fel kezet az Úrnak felkentje ellen büntetlenül?!

26:10 És monda David: Él az Úr, hogy az Úr megveri őt! Vagy eljön az ő napja es meghal, vagy pedig harczba megy es [ott] vesz el!

26:11 Tavoztassa el [azert] az Úr tőlem azt, hogy kezemet az Úrnak felkentje ellen emeljem, hanem csak vedd a dardat, mely feje mellett van, es a vizes korsot, es menjünk el.

26:12 Akkor elveve David a dardat es a vizes korsot Saul feje mellől, es elmenenek. És senki sem volt, a ki latta volna, sem a ki eszrevette volna, sem a ki felserkent volna, hanem mindnyajan aluvanak, mert az Úr mely almot bocsatott reajok.

26:13 És mikor David altalment a tulso oldalra, megallott a hegy tetejen messzire, [ugy], hogy nagy tavolsag volt közöttük.

26:14 És kialta David a nepnek es Abnernek, a Ner fianak, mondvan: Nem felelsz-e Abner? És felele Abner, es monda: Kicsoda vagy te, hogy [igy] kialtasz a kiralynak?

26:15 David pedig monda Abnernek: Avagy nem ferfi vagy-e te, es kicsoda olyan, mint te Izraelben? És miert nem vigyaztal a te uradra, a kiralyra? Mert a nep közül oda ment egy ember, hogy elveszesse a te uradat, a kiralyt.

26:16 Nem jo dolog ez, a mit cselekedtel! Él az Úr, hogy halal fiai vagytok ti, a miert nem vigyaztatok a ti uratokra, az Úrnak felkentjere! Most azert nezd meg, hol van a kiraly dardaja es a vizes korso, a mely fejenel volt?

26:17 És megismere Saul a David hangjat, es monda: A te hangod-e ez fiam, David? David pedig monda: Az en hangom, uram kiraly!

26:18 És monda: Miert üldözi szolgajat az en uram? Ugyan mit cselekedtem, es micsoda gonoszsag van en bennem?

26:19 Most azert hallgassa meg az en uram, a kiraly, az ő szolgajanak szavat! Ha az Úr ingerelt fel teged ellenem: vajha joillatu volna előtte az aldozat; ha pedig emberek: atkozottak legyenek az Úr előtt, mert kiűznek most engemet, hogy ne reszesülhessek az Úrnak öröksegeben, azt mondvan: Eredj, szolgalj idegen isteneknek.

26:20 Azert ne omoljek az en verem a földre tavol az Úr szinetől; mert Izraelnek kiralya kijött, hogy egy bolhat keressen, ugy, mint egy fogoly madarat üldöznek a hegyeken.

26:21 Saul pedig monda: Vetkeztem! terj vissza fiam, David, mert többe nem cselekszem veled gonoszul, mivel az en eletem kedves volt előtted a mai napon. Íme, esztelenül cselekedtem, es igen nagyot vetettem.

26:22 És felele David, es monda: Ímhol a kiraly dardaja, jőjjön ide a szolgak közül egy, es vigye el azt.

26:23 Az Úr pedig fizessen meg mindenkinek az ő igazsaga es hűsege szerint, mert az Úr kezembe adott teged ma, de en nem akartam felemelni kezemet az Úrnak felkentje ellen.

26:24 És a mennyire draga volt a mai napon a te lelked en előttem, legyen annyira draga az en lelkem az Úr előtt, es szabaditson meg engem minden nyomorusagbol!

26:25 Akkor monda Saul Davidnak: Áldott legy te, fiam David, hatalmasan is fogsz cselekedni, es győzni is fogsz! És elment David a maga utjara, Saul pedig visszatert az ő helyere.

Check Our HOME PAGE for Other Languages
This site was created originally by
BibleDatabase