Main Index: Hungarian Bible

1 Samuel 24

[1]    [2]    [3]    [4]    [5]    [6]    [7]    [8]    [9]    [10]    [11]    [12]    [13]    [14]    [15]    [16]    [17]    [18]    [19]    [20]    [21]    [22]    [23]    [24]    [25]    [26]    [27]    [28]    [29]    [30]    [31]   

24:1 És David elmene onnan, es Engedi erőssegei közt tartozkodek.

24:2 Lőn pedig, hogy a mikor visszatert Saul a Filiszteusok [üldözeseből,] megizentek neki, mondvan: Íme David az Engedi pusztajaban van.

24:3 Maga melle vőn azert Saul az egesz Izrael közül haromezer valogatott embert, es elment, hogy megkeresse Davidot es az ő embereit a vadkecskek kősziklain.

24:4 És eljutott a juhaklokhoz, a [melyek] az utfelen [vannak], hol egy barlang volt; es bemene Saul, hogy [ott] szükseget vegezze; David pedig es az ő emberei a barlang rejtekeiben valanak.

24:5 Akkor mondak Davidnak az ő emberei: Íme ez az a nap, a melyről azt mondotta az Úr neked: Íme kezedbe adom ellensegedet, hogy ugy cselekedjel vele, a mint neked tetszik. Felkele azert David, es elmetsze orozva Saul ruhajanak szarnyat.

24:6 Lőn pedig ezutan, hogy megesett a David szive rajta, hogy elmetsze Saul ruhajanak szarnyat;

24:7 És monda az ő embereinek: Oltalmazzon meg engem az Úr attol, hogy ily dolgot cselekedjem az en urammal, az Úrnak felkentjevel, hogy kezemet felemeljem ellene, mert az Úrnak felkentje ő.

24:8 És megfedde David [kemeny] szokkal embereit, es nem engedte meg nekik, hogy Saul ellen tamadjanak. Mikor pedig Saul felkelt a barlangbol, es elment az uton:

24:9 David is felkelt ezutan, es kiment a barlangbol, es Saul utan kialta, mondvan: Uram kiraly! Mikor pedig Saul hatratekinte, David arczczal a földre hajolt, es tisztesseget tőn neki.

24:10 És monda David Saulnak: Miert hallgatsz az olyan ember szavaira, a ki azt mondja: Íme David romlasodra tör?!

24:11 Íme a mai napon lattak a te szemeid, hogy az Úr teged kezembe adott ma a barlangban, es azt mondottak, hogy öljelek meg teged, de en kedvezek neked, es azt mondam: Nem emelem fel kezemet az en uram ellen, mert az Úrnak felkentje ő.

24:12 Azert atyam! nezd, ugyan nezd felső ruhadnak szarnyat kezemben, mert mikor levagtam felső ruhadnak szarnyat, nem öltelek meg teged! Azert tudd meg es lassad, hogy nincsen az en kezemben hamissag es semmi gonoszsag es nem vetkeztem ellened, de te megis eletem utan leselkedel, hogy elveszessed azt.

24:13 Az Úr tegyen iteletet közöttem es közötted, es alljon bosszut az Úr erettem rajtad, de az en kezem nem lesz ellened.

24:14 A mint a regi peldabeszed mondja: A gonoszoktol szarmazik a gonoszsag; de az en kezem nem lesz ellened.

24:15 Ki ellen jött ki Izraelnek kiralya? Kit kergetsz? Egy holt ebet, vagy egy bolhat?

24:16 Legyen azert az Úr itelőbiro, es tegyen iteletet közöttem es közötted, es lassa meg; ő forgassa az en ügyemet, es szabaditson meg engem kezedből.

24:17 És lőn, hogy a mikor elmondotta David e szokat Saul előtt, monda Saul: A te szavad-e ez, fiam, David? És felkialta Saul, es sira.

24:18 És monda Davidnak: Te igazsagosabb vagy en nalamnal, mert te jot cselekedtel velem, en pedig rosszal fizettem neked.

24:19 És te megmondottad nekem a mai napon, minemű jot cselekedtel velem, hogy az Úr kezedbe adott engem, es te meg sem öltel meg engem.

24:20 Mert ha valaki megtalalja ellenseget, elbocsatja-e őt bekeben az uton? Annakokaert fizessen az Úr neked joval azert, a mit velem ma cselekedtel.

24:21 Most pedig, mivel tudom, hogy te kiraly leszesz, es Izraelnek kiralysaga a te kezedben allando lesz:

24:22 Esküdjel meg nekem most az Úrra, hogy en utanam nem fogod kiirtani maradekomat es nevemet nem fogod kitörölni atyam hazabol!

24:23 És David megesküvek Saulnak. És Saul elmene haza, David pedig es az ő emberei felmenenek az ő erőssegökbe.

Check Our HOME PAGE for Other Languages
This site was created originally by
BibleDatabase