Main Index: Hungarian Bible

1 Samuel 18

[1]    [2]    [3]    [4]    [5]    [6]    [7]    [8]    [9]    [10]    [11]    [12]    [13]    [14]    [15]    [16]    [17]    [18]    [19]    [20]    [21]    [22]    [23]    [24]    [25]    [26]    [27]    [28]    [29]    [30]    [31]   

18:1 Minekutana pedig elvegezte a Saullal valo beszelgetest, a Jonathan lelke egybeforrt a David lelkevel, es Jonathan ugy szerette őt, mint a sajat lelket.

18:2 És Saul magahoz veve őt azon a napon, es nem engede, hogy visszaterjen atyja hazahoz.

18:3 És szövetseget kötenek Jonathan es David [egymassal,] mivel ugy szerette őt, mint a sajat lelket.

18:4 És Jonathan levete felső ruhajat, a mely rajta volt, es Davidnak adta, sőt hadi öltözetet is, sajat kardjat, kezivet es övet.

18:5 És elmene David mindenüve, a hova Saul külde, es magat eszesen viseli vala. És Saul a harczosok föle teve őt, es kedves lőn az egesz nep előtt, es a Saul szolgai előtt is.

18:6 És a mint [hazafele] jövenek, mikor David visszatert, miutan a Filiszteusokat leverte, kimentek az asszonyok Saul kiraly ele Izraelnek minden varosaibol, hogy enekeljenek es körben tanczoljanak, dobokkal, vigassaggal es tomborakkal.

18:7 És enekelni kezdenek az asszonyok, kik vigadozanak es mondanak: Megverte Saul az ő ezeret es David is az ő tizezeret.

18:8 Saul pedig igen megharaguvek, es gonosznak tetszek az ő szemei előtt ez a beszed, es monda: Davidnak tizezeret tulajdonitanak es nekem tulajdonitjak az ezeret, igy hat mar csak a kiralysag [hianyzik] neki.

18:9 Saul azert attol a naptol kezdve rossz szemmel nez vala Davidra, sőt azutan is.

18:10 Masnap pedig megszallta Sault az Istentől [küldött] gonosz lelek, es profetalni kezde a maga hazaban; David pedig harfazott kezevel, mint naponkent [szokta,] es a darda Saul kezeben vala.

18:11 És elhajita Saul a dardat, azt gondolvan: Davidot a falhoz szegezem; de David ket izben is felrehajolt előle.

18:12 És felni kezde Saul Davidtol, mert az Úr vele volt, Saultol pedig eltavozek.

18:13 És Saul elbocsata őt magatol es ezredeseve teve; es kimegy vala es bejő vala a nep előtt.

18:14 És David minden utjaban magat eszesen viseli vala, mert az Úr vele volt.

18:15 Mikor pedig latta Saul, hogy ő igen eszesen viseli magat, felni kezde tőle.

18:16 De az egesz Izrael es Juda szerete Davidot, mert ő előttük mene ki es jöve be.

18:17 És monda Saul Davidnak: Íme idősebbik leanyomat, Merabot neked adom felesegül, csak legy az en vitez fiam, es harczold az Úrnak harczait; mert [azt] gondola Saul: Ne az en kezem altal vesszen el, hanem a Filiszteusok keze altal.

18:18 David pedig monda Saulnak: Kicsoda vagyok en, es micsoda az en eletem, es atyamnak csaladja Izraelben, hogy a kiralynak veje legyek?

18:19 De törtent abban az időben, mikor Merabot, a Saul leanyat Davidnak kellett volna adni, hogy a Meholathbol valo Hadrielnek adtak őt felesegül.

18:20 Mikal, a Saul leanya azonban megszerete Davidot, es mikor ezt megmondak Saulnak, tetszek neki a dolog.

18:21 És monda Saul: Neki adom őt, hogy ő legyen veszedelmere es a Filiszteusok keze legyen ellene. Monda azert Saul Davidnak masodizben: Legy [tehat] most az en vőm.

18:22 És megparancsola Saul az ő szolgainak: Beszeljetek Daviddal titokban, mondvan: Íme a kiraly joindulattal van irantad, es szolgai is mind szeretnek teged, legy azert veje a kiralynak.

18:23 És elmondak a szolgak David előtt e beszedeket. David pedig monda: Olyan kicsiny dolog előttetek, hogy a kiraly vejeve legyen [valaki,] holott en szegeny es megvetett ember vagyok?

18:24 És megmondak Saulnak az ő szolgai, mondvan: Ezt meg ezt mondta David.

18:25 Saul pedig monda: Mondjatok meg Davidnak: Nem kivan a kiraly [mas] jegyajandekot, hanem csak szaz Filiszteus előbőret, hogy bosszut allj a kiraly ellensegein; mert Saul a Filiszteusok keze altal akara Davidot elpusztitani.

18:26 Megmondak azert az ő szolgai Davidnak e beszedeket; es tetszek ez a dolog Davidnak, hogy a kiraly veje legyen. A [kitűzött] napok meg el sem telenek,

18:27 Mikor David felkelt, es elment embereivel együtt, es levagott a Filiszteusok közül ketszaz ferfit; es elhoza David előbőreiket, es mind beadta azokat a kiralynak, hogy a kiralynak veje lehessen. És neki ada Saul az ő leanyat, Mikalt, felesegül.

18:28 Mikor pedig Saul latta es megtudta, hogy az Úr Daviddal van, es Mikal, a Saul leanya szereti őt:

18:29 Akkor Saul meg inkabb felni kezde Davidtol. És Saul ellensege lőn Davidnak teljes eleteben.

18:30 A Filiszteusok vezerei pedig [gyakran] betörnek vala, de valahanyszor betörenek, David Saul minden szolgainal eszesebben visele magat; azert felette hiresse lőn az ő neve.

Check Our HOME PAGE for Other Languages
This site was created originally by
BibleDatabase