Main Index: Hungarian Bible

1 Samuel 12

[1]    [2]    [3]    [4]    [5]    [6]    [7]    [8]    [9]    [10]    [11]    [12]    [13]    [14]    [15]    [16]    [17]    [18]    [19]    [20]    [21]    [22]    [23]    [24]    [25]    [26]    [27]    [28]    [29]    [30]    [31]   

12:1 És monda Samuel az egesz Izraelnek: Íme meghallgattam szavaitokat mindenben, valamit nekem mondottatok, es kiralyt valasztottam nektek.

12:2 És most ime a kiraly előttetek jar. Én pedig megvenhedtem es megőszültem, es az en fiaim ime ti köztetek vannak, es en is előttetek jartam ifjusagomtol fogva mind a mai napig.

12:3 Itt vagyok, tegyetek bizonysagot ellenem az Úr előtt es az ő felkentje előtt: kinek vettem el az ökret, es kinek vettem el a szamarat, es kit csaltam meg, kit sanyargattam, es kitől fogadtam el ajandekot, hogy a miatt szemet hunyjak? es visszaadom nektek.

12:4 Ők pedig felelenek: Nem csaltal meg minket, nem sanyargattal minket, es senkitől semmit el nem fogadtal.

12:5 És ő monda nekik: Legyen bizonysag az Úr ti ellenetek, es bizonysag az ő felkentje ezen a napon, hogy semmit sem talaltatok kezemben! Ők pedig mondanak: Legyen bizonysagul.

12:6 És monda Samuel a nepnek: [Igen,] az Úr, a ki rendelte Mozest es Áront, es a ki kihozta atyaitokat Égyiptom földeről!

12:7 Most azert alljatok elő, hadd perlekedjem veletek az Úr előtt az Úrnak minden jotetemenyei felett, a melyeket cselekedett veletek es a ti atyaitokkal.

12:8 Miutan Jakob Égyiptomba ment vala, atyaitok az Úrhoz kialtanak, es az Úr elkülde Mozest es Áront, a kik kihoztak atyaitokat Égyiptombol, es letelepitek erre a helyre.

12:9 De ők elfeledtek az Urat, az ő Istenöket, azert ada őket Siseranak, a Hasor serege vezerenek kezebe, es a Filiszteusok kezebe es Moab kiralyanak kezebe, es azok harczolanak ellenök.

12:10 Akkor kialtanak az Úrhoz, es mondak: Vetkeztünk, mert elhagytuk az Urat, es szolgaltunk a Baaloknak es Astarotnak; most azert szabadits meg minket ellensegeinknek kezeből, hogy neked szolgaljunk.

12:11 És elkülde az Úr Jerubbaalt es Bedant es Jeftet es Samuelt, es megszabadita titeket mindenfelől ellensegeitek kezeből, es biztonsagban laktatok.

12:12 Mikor pedig lattatok, hogy Nahas, az Ammon fiainak kiralya ellenetek jöve, azt mondatok nekem: Semmikepen nem, hanem kiraly uralkodjek felettünk, holott csak a ti Istenetek, az Úr a ti kiralyotok.

12:13 Most azert, imhol a kiraly, a kit valasztottatok, a kit kertetek. Íme, az Úr kiralyt adott nektek.

12:14 Hogyha az Urat felitek, es neki szolgaltok; szavara hallgattok es az Úr szaja ellen engedetlenek nem lesztek; es mind ti, mind pedig a kiraly, a ki felettetek uralkodik, az Urat, a ti Isteneteket követitek: [megtartattok.]

12:15 Ha pedig az Úr szavara nem hallgattok, es az Úr szava ellen engedetlenek lesztek: az Úrnak keze ellenetek leend, mikent a ti atyaitok ellen.

12:16 Most is azert alljatok meg, es lassatok meg azt a nagy dolgot, a melyet az Úr visz veghez szemeitek előtt.

12:17 Avagy nem buzaaratas van-e most? Kialtani fogok az Úrhoz, es ő mennydörgest es esőt ad, hogy megtudjatok es meglassatok, mily nagy a ti gonoszsagtok, melyet cselekedtetek az Úr szemei előtt, mikor kiralyt kertetek magatoknak.

12:18 Kialta azert Samuel az Úrhoz, es az Úr mennydörgest es esőt adott azon a napon. És az egesz nep nagyon megrettene az Úrtol es Samueltől.

12:19 És monda az egesz nep Samuelnek: Könyörögj szolgaidert az Úrhoz, a te Istenedhez, hogy meg ne haljunk, mert minden bűneinket csak öregbitettük azzal a bűnnel, hogy kiralyt kertünk magunknak.

12:20 És monda Samuel a nepnek: Ne feljetek! Ha mar mind e gonoszsagot veghez vittetek, most ne tavozzatok el az Úrtol, hanem az Úrnak szolgaljatok teljes szivetekből.

12:21 Ne terjetek el a hiabavalosagok utan, a melyek nem hasznalnak, meg sem szabadithatnak, mert hiabavalosagok azok.

12:22 Mert nem hagyja el az Úr az ő nepet, az ő nagy neveert; mert tetszett az Úrnak, hogy titeket a maga nepeve valaszszon.

12:23 Sőt tőlem is tavol legyen, hogy az Úr ellen vetkezzem es felhagyjak az erettetek valo könyörgessel; hanem inkabb tanitani foglak titeket a jo es igaz utra.

12:24 Csak feljetek az Urat, es szolgaljatok neki hűsegesen, teljes szivetekből; mert latjatok; mily nagy dolgot cselekedett veletek.

12:25 Ha pedig folytonos rosszat cselekesztek: mind ti, mind kiralyotok elvesztek.

Check Our HOME PAGE for Other Languages
This site was created originally by
BibleDatabase