Main Index: Hungarian Bible

1 Samuel 8

[1]    [2]    [3]    [4]    [5]    [6]    [7]    [8]    [9]    [10]    [11]    [12]    [13]    [14]    [15]    [16]    [17]    [18]    [19]    [20]    [21]    [22]    [23]    [24]    [25]    [26]    [27]    [28]    [29]    [30]    [31]   

8:1 És lőn, hogy a mikor Samuel megvenhedett, az ő fiait teve birakka Izrael felett.

8:2 Elsőszülött fianak pedig Joel volt a neve es a masodiknak Abia, kik Beersebaban biraskodtak.

8:3 De fiai nem jaranak az ő utjain, hanem a telhetetlenseg utan indulanak, es ajandekot fogadanak el, es elforditak az igaz iteletet.

8:4 Összegyűlenek azert Izraelnek minden venei, es elmentek Samuelhez Ramaba.

8:5 És mondanak neki: Íme te megvenhedtel, es fiaid nem jarnak utaidon; most azert valaszsz nekünk kiralyt, a ki iteljen felettünk, mint minden nepnel [szokas].

8:6 Azonban Samuelnek nem tetszek a beszed, hogy azt mondak: Adj nekünk kiralyt, a ki iteljen felettünk. És könyörge Samuel az Úrhoz.

8:7 És monda az Úr Samuelnek: Fogadd meg a nep szavat mindenben, a mit mondanak neked, mert nem teged utaltak meg, hanem engem utaltak meg, hogy ne uralkodjam felettök.

8:8 Mindama cselekedetek szerint, a melyeket veghez vittek attol a naptol kezdve, a melyen kihoztam őket Égyiptombol, egeszen a mai napig (hogy elhagytak engem, es idegen isteneknek szolgaltak): veled is a szerint cselekesznek.

8:9 Most azert hallgass szavukra; mindazaltal tegy ellenök bizonysagot, es add tudtokra a kiraly hatalmat, a ki uralkodni fog felettök.

8:10 És Samuel megmonda az Úrnak minden beszedeit a nepnek, mely tőle kiralyt kert.

8:11 És monda: A kiralynak, a ki uralkodni fog felettetek, ez lesz a hatalma: fiaitokat elveszi es szeker vezetőive es lovasaiva teszi őket, es szekere előtt futnak.

8:12 Ezredesekke teendi őket, es hadnagyokka ötven ember felett; velök szantatja meg barazdait, es velök vegezteti aratasat, keszitteti hadi szerszamait es harczi szekereihez az eszközöket.

8:13 Leanyaitokat pedig elviszi kenőcskeszitőknek, szakacsneknak es sütőknek.

8:14 Elveszi legjobb szantoföldeiteket, szőlőhegyeiteket es olajfas kerteiteket, es szolgainak adja.

8:15 Vetemenyeiteket es szőlőiteket megdezsmalja, es főbb embereinek es szolgainak adja.

8:16 Elveszi szolgaitokat, szolgaloitokat, legszebb ifjaitokat es szamaraitokat, es a maga dolgat vegezteti azokkal.

8:17 Barmaitokat megdezsmalja, es ti szolgai lesztek neki.

8:18 És panaszkodni fogtok annak idejeben kiralyotok miatt, kit magatok valasztottatok, de az Úr nem fog meghallgatni akkor titeket.

8:19 A nep azonban nem akart Samuel szavara hallgatni, es mondanak: Nem! hanem kiraly legyen felettünk.

8:20 És mi is ugy legyünk, mint a többi nepek, hogy kiralyunk iteljen minket is, es előttünk jarjon, es vezesse a mi harczainkat.

8:21 És miutan Samuel meghallgatta a nepnek minden szavat, megmondta azokat az Úrnak.

8:22 És monda az Úr Samuelnek: Hallgass szavokra, es adj nekik kiralyt. És Samuel monda Izrael ferfiainak: Menjetek el haza, ki-ki az ő varosaba.

Check Our HOME PAGE for Other Languages
This site was created originally by
BibleDatabase