Main Index: Hungarian Bible

1 Samuel 6

[1]    [2]    [3]    [4]    [5]    [6]    [7]    [8]    [9]    [10]    [11]    [12]    [13]    [14]    [15]    [16]    [17]    [18]    [19]    [20]    [21]    [22]    [23]    [24]    [25]    [26]    [27]    [28]    [29]    [30]    [31]   

6:1 És az Úrnak ladaja het honapig volt a Filiszteusok földen.

6:2 Akkor szolitak a Filiszteusok a papokat es jövendőmondokat, mondvan: Mit tegyünk az Úrnak ladajaval? Mondjatok meg nekünk, mi modon küldjük haza?

6:3 Azok pedig felelenek: Ha elkülditek Izrael Istenenek ladajat, ne küldjetek azt üresen, hanem hozzatok neki vetekert valo aldozatot; akkor meggyogyultok, es megtudjatok, miert nem tavozik el az ő keze rolatok.

6:4 És mondanak: Micsoda az a vetekert valo aldozat, melyet hoznunk kell neki? Azok pedig felelenek: A Filiszteusok fejedelmeinek szama szerint öt fekelyforma arany es öt arany eger, mert ugyanazon csapas van mindeneken, a ti fejedelmeiteken is.

6:5 Csinaljatok meg azert fekelyeiteknek kepmasat es egereiteknek kepmasat, melyek pusztitjak a földet, es [igy] adjatok Izrael Istenenek dicsőseget, talan megkönnyebbedik az ő keze rajtatok, es a ti isteneteken es földeteken.

6:6 Miert kemenyitenetek meg sziveiteket, mint megkemenyitettek szivöket Égyiptom es a Farao? Avagy nem ugy volt-e, hogy a mint hatalmat megmutatta rajtok, elbocsata őket, hogy elmenjenek?

6:7 Most azert vegyetek es keszitsetek egy uj szekeret es ket borjas tehenet, melyeken meg nem volt jarom; es fogjatok be a szekerbe a teheneket, borjaikat pedig vigyetek el tőlök haza;

6:8 És vegyetek az Úrnak ladajat, es tegyetek a szekerre; az aranyszerszamokat pedig, melyeket vetekert valo aldozatul hoztok neki, tegyetek egy taskaba az oldalara, es bocsassatok el, hadd menjen el.

6:9 És nezzetek [utana], hogy ha az ő hataranak utjan Beth-Semes fele tart, akkor ő szerezte nekünk ezt a nagy bajt; ha pedig nem, [akkor] megtudjuk, hogy nem az ő keze sujtott minket, hanem csak veletlen volt az, a mi velünk törtent.

6:10 Úgy cselekedenek azert az emberek; es vettek ket borjas tehenet, es befogtak a szekerbe, borjaikat pedig berekesztek otthon.

6:11 És feltettek az Úrnak ladajat a szekerre es a taskat az arany egerekkel es fekelyeiknek kepmasaval.

6:12 A tehenek pedig egyenesen a Beth-Semes fele [vivő] uton menenek; egy uton mentek, folytonosan bőgve, es sem jobbra, sem balra nem terenek le. És a Filiszteusok fejedelmei utanok menenek Beth-Semes hataraig.

6:13 A Beth-Semesbeliek pedig buzaaratassal foglalkozanak a völgyben, es felemelven szemeiket, meglattak a ladat: es örvendezenek, hogy lattak.

6:14 A szeker pedig eljutott a Beth-Semesből valo Jozsua mezejere, es ott megallott. Vala pedig ott egy nagy kő, es felvagdaltak a szeker fait es a teheneket megaldoztak az Úrnak egeszen egőaldozatul.

6:15 Akkor a Levitak levettek az Úrnak ladajat es a taskat, mely mellette volt, melyben az aranyszerszamok valanak, es a nagy kőre helyeztek. A Beth-Semesbeli emberek pedig azon a napon egeszen egőaldozatot es veres aldozatot aldoztak az Úrnak.

6:16 És mikor a Filiszteusok öt fejedelme [ezt] latta, visszatere azon napon Ekronba.

6:17 Az arany fekelyek pedig, melyeket a Filiszteusok vetekert valo aldozatul hoztak az Úrnak, ezek: egyet Asdodert, egyet Gazaert, egyet Askelonert, egyet Gathert, egyet Ekronert.

6:18 Az arany egerek pedig a Filiszteusok minden varosainak szama szerint valanak, melyek az öt fejedelem ala [tartoztak,] a keritett varosoktol a keritetlen helysegekig. És bizonysag az a nagy kő, a melyre az Úrnak ladajat helyeztek, mind a mai napig, a Beth-Semesből valo Jozsua mezejen.

6:19 És megvere [az Úr] a Beth-Semesbeliek közül nemelyeket, mivel az Úrnak ladajaba tekintenek. Megvere pedig a nep közül ötvenezer es hetven embert. És a nep szomorkodott, hogy az Úr [ily] nagy csapassal sujtotta vala a nepet.

6:20 Mondanak azert a Beth-Semesbeliek: Kicsoda allhat meg az Úr előtt, e szent Isten előtt? És kihez megy el mi tőlünk?

6:21 Követeket küldenek akkor Kirjath-Jearim lakosaihoz, mondvan: A Filiszteusok visszahoztak az Úrnak ladajat, jőjjetek el, es vigyetek el azt magatokhoz.

Check Our HOME PAGE for Other Languages
This site was created originally by
BibleDatabase