Main Index: Hungarian Bible

1 Samuel 4

[1]    [2]    [3]    [4]    [5]    [6]    [7]    [8]    [9]    [10]    [11]    [12]    [13]    [14]    [15]    [16]    [17]    [18]    [19]    [20]    [21]    [22]    [23]    [24]    [25]    [26]    [27]    [28]    [29]    [30]    [31]   

4:1 És [ismeretesse] lett Samuel beszede egesz Izraelben. És kimene Izrael a Filiszteusok ellen harczolni, es tabort jaranak Ében-Ézernel, a Filiszteusok pedig tabort jaranak Áfekben.

4:2 És [csata]rendbe allanak a Filiszteusok Izrael ellen, es megütközenek, es megverettetek Izrael a Filiszteusok altal, es levaganak a harczmezőn mintegy negyezer embert.

4:3 És mikor a nep a taborba [visszatert,] mondanak Izrael venei: [Vajjon] miert vert meg minket ma az Úr a Filiszteusok előtt?! Hozzuk el magunkhoz az Úr frigyladajat Silobol, hogy jőjjön közenk [az Úr], es szabaditson meg ellensegeink kezeből.

4:4 Elkülde azert a nep Siloba, es elhozak onnan a Seregek Uranak frigyladajat, a ki ül a Kherubok felett. Ott volt Éli ket fia is az Isten frigyladajaval, Hofni es Fineas.

4:5 És mikor az Úr frigyladaja a taborba erkezek, rivalgott az egesz Izrael nagy rivalgassal, hogy megrendüle a föld.

4:6 Mikor pedig meghallottak a Filiszteusok a rivalgas hangjat, mondanak: Micsoda nagy rivalgas hangja ez a zsidok taboraban? És mikor megtudtak, hogy az Úrnak ladaja erkezett a taborba,

4:7 Megfelemlenek a Filiszteusok, mert mondanak: Isten a taborba jött! És mondanak: Jaj nekünk! mert nem törtent ilyen soha az előtt.

4:8 Jaj nekünk! Kicsoda szabadit meg minket ennek a hatalmas Istennek kezeből? Ez az az Isten, a ki Égyiptomot mindenfele csapassal sujtotta a pusztaban.

4:9 Legyetek batrak es legyetek ferfiak, Filiszteusok! hogy ne kelljen szolgalnotok a zsidoknak, mint a hogy ők szolgaltak nektek. Azert legyetek ferfiak, es harczoljatok!

4:10 Megütközenek azert a Filiszteusok, es megveretett Izrael, es kiki az ő satoraba menekült; es a vereseg oly nagy volt, hogy Izrael közül harminczezer gyalog hullott el.

4:11 És az Isten ladaja [is] elvetetett, es meghala Élinek mindket fia, Hofni es Fineas.

4:12 Akkor elszalada a harczbol egy ember a Benjamin [nemzetsegeből,] es Siloba ment azon a napon, ruhait megszaggatvan es port [hintven] a fejere.

4:13 És ime mikor oda ert, Éli az ő szekeben ült, az utfelen varakozvan; mert szive rettegesben volt az Isten ladaja miatt. És [mihelyt] odaert az ember, hogy hirt mondjon a varosban, jajveszekelt az egesz varos.

4:14 És meghallotta Éli a kialtas hangjat, es monda: Micsoda nagy zajongas ez? Az az ember pedig sietve eljöve, es megmondotta Élinek.

4:15 Éli pedig kilenczvennyolcz esztendős volt, es szemei [annyira] meghomalyosodtak, hogy mar nem is latott.

4:16 És monda az ember Élinek: Én a harczbol jövök, en a harczbol menekültem ma. És monda: Mi dolog törtent, fiam?

4:17 Felele a követ, es monda: Megfutamodek Izrael a Filiszteusok előtt, es [igen] nagy veszteseg lőn a nepben, es a te ket fiad is meghalt, Hofni es Fineas, es az Isten ladajat is elvettek.

4:18 És lőn, hogy midőn az Isten ladajat emlite, hatraesek a szekről a kapufelhez, es nyakat szegte es meghala, mert [immar] ven es nehez ember vala. És ő negyven esztendeig itelt Izrael felett.

4:19 És az ő menye, Fineasnak felesege, varandos vala; es a mikor meghalla a hirt, hogy az Isten ladaja elvetetett es az ő ipa es ferje meghalanak, terdre esek es szűle, mert a fajdalmak megleptek.

4:20 És mikor elalelt, mondanak azok, akik mellette allanak vala: Ne felj, mert fiut szültel; de ő nem felelt es nem figyelt [arra.]

4:21 És neveze a gyermeket Ikabodnak, mondvan: "Oda van Izrael dicsősege", mert elvetetett az Isten ladaja, es az ő ipa es az ő ferje.

4:22 És monda [ismet]: Oda van Izrael dicsősege, mert elvetetett az Isten ladaja.

Check Our HOME PAGE for Other Languages
This site was created originally by
BibleDatabase