Main Index: Hungarian Bible

Ruth 4

[1]    [2]    [3]    [4]   

4:1 Boaz pedig felment a kapuba, es ott leült. És ime arra ment az a legközelebbi rokon, a kiről Boaz beszelt vala, es monda neki: Jer csak, ülj ide atyafi. És az oda ment es leüle.

4:2 Ekkor ő maga melle vett tiz ferfiut a varos venei közül es monda: Üljetek ide! És azok leülenek.

4:3 És ő monda a legközelebbi rokonnak: Azt a darab szantoföldet, mely a mi atyankfiae, Elimeleke volt, eladja Naomi, a ki haza jött a Moab mezejeről.

4:4 Én pedig gondoltam, hogy füledbe juttatom, mondvan: Vedd meg az itt ülők előtt es az en nepemnek venei előtt. Ha megvaltod: valtsd meg; es ha nem valtod meg: jelentsd ki előttem, hogy tudjam; mert rajtad kivül nincs, a ki megvaltana, es en vagyok utanad. És az monda: Én megvaltom.

4:5 És monda Boaz: A mely napon megveszed a szantoföldet Naomi kezeből, akkor a Moabita Ruthtol, a megholtnak felesegetől veszed meg, hogy nevet tamaszsz a megholtnak, az ő öröksegeben.

4:6 A legközelebbi rokon pedig monda: Nem valthatom meg magamnak, hogy el ne veszessem a magam örökseget; valtsd meg te magadnak az en rokoni reszemet, mert en nem valthatom meg.

4:7 Ez vala pedig [a szokas] regen Izraelben, a megvaltas es csereles alkalmaval, minden dolognak megerősitesere: A ferfi lehuzta az ő sarujat es oda adta felebaratjanak, es ez volt a bizonysag Izraelben.

4:8 Monda annakokaert a legközelebbi rokon Boaznak: Vedd meg magadnak! És lehuzta a sarujat.

4:9 És monda Boaz a veneknek es az egesz nepnek: Ti vagytok tanui ma, hogy megvettem mindent, a mi Elimeleke volt, es mindent, a mi Kiljone es Mahlone volt, Naomi kezeből;

4:10 [Sőt] a Moabita Ruthot is, Mahlonnak feleseget felesegül vettem, hogy nevet tamaszszak a megholtnak az ő öröksegeben, es ki ne veszszen a megholtnak neve az ő atyjafiai közül es az ő helysegenek kapujabol. Tanuk vagytok ma.

4:11 És monda az egesz nep, mely a kapuban vala es a venek: Tanuk vagyunk! Tegye az Úr az asszonyt, a ki a te hazadba megy, olyanna, mint Rakhel es Lea, a kik ketten epitettek fel Izrael hazat, es gyűjts vagyont Efrataban es szerezz nevet Bethlehemben.

4:12 És a te hazad legyen, mikent a Perecz haza - a kit Thamar szült Judanak - abbol a magzatbol, a melyet az Úr adand neked ettől az asszonytol.

4:13 Elveve annakokaert Boaz Ruthot, es lőn az neki felesege, es bemene hozza, es megada az Úr, hogy az fogana az ő meheben, es szült fiut.

4:14 És mondak az asszonyok Naominak: Áldott az Úr, a ki ma nem engedte meg, hogy rokon nelkül maradj; emlegessek az ő nevet Izraelben!

4:15 És legyen ő a te lelkednek megvidamitoja, es vensegednek istapoloja, mert menyed szülte őt, az, a ki teged szeret, es a ki többet er neked het fiunal.

4:16 Ekkor megfoga Naomi a gyermeket, es ölebe veve, es dajkaja lőn annak.

4:17 A szomszedasszonyok pedig nevet adanak neki, mondvan: Fia született Naominak, es neveztek az ő nevet Obednek. Ez az apja Isainak, a David atyjanak.

4:18 És a Perecz nemzetsegei ezek: Perecz nemze Hesront;

4:19 Hesron pedig nemze Ramot, es Ram nemze Amminadabot;

4:20 Amminadab pedig nemze Naassont, es Naasson nemze Salmont;

4:21 Salmon pedig nemze Boazt, es Boaz nemze Obedet;

4:22 És Obed nemze Isait, Isai pedig nemze Davidot.

Check Our HOME PAGE for Other Languages
This site was created originally by
BibleDatabase