Main Index: Hungarian Bible

Ruth 2

[1]    [2]    [3]    [4]   

2:1 Vala pedig Naominak egy rokona az ő ferje utan, előkelő derek ember Elimelek nemzetsegeből; neve Boaz.

2:2 És monda a Moabita Ruth Naominak: Hadd menjek, kerlek, a mezőre, hogy kalaszokat szedegessek az utan, a kinek szemei előtt kedvesseget talalok. És az monda: Menj edes leanyom.

2:3 Elmene azert es odaerkezek, szedegete a mezőn az aratok utan, es törtenetesen oda talalt a Boaz szantoföldjere, a ki Elimelek nemzetsegeből valo volt.

2:4 És ime Boaz kijöve Bethlehemből, es monda az aratoknak: Az Úr legyen veletek! És ők mondanak neki: Áldjon meg teged az Úr!

2:5 És monda Boaz az ő szolgajanak, a ki az aratok felügyelője volt: Kie ez a leanyzo?

2:6 És felele a szolga, az aratok felügyelője, es monda: Az a Moabita leanyzo ez, a ki Naomival jött a Moab mezejeről.

2:7 A ki monda: Hadd szedegessek, kerlek, es hadd tarlozgassak a kevek közt az aratok utan. És ide jöve, es itt marada reggeltől fogva mind mostanig: es csak epen most pihent egy keveset a hazban.

2:8 És monda Boaz Ruthnak: Ugyan hallod-e edes leanyom! Ne menj szedegetni mas mezőre es el ne menj innen; hanem menj [mindenütt] szolgaloim utan.

2:9 Szemeid legyenek a mezőn, a melyet aratnak, es jarj utanok. Íme meghagytam a szolgaknak, hogy ne bantsanak teged, es ha megszomjuhozol, menj az edenyekhez es igyal abbol, a mit a szolgak meritenek.

2:10 Akkor ez arczra borula es meghajta magat a földig, es monda neki: Hogy- hogy talaltam [ilyen] kedvesseget a te szemeid előtt, hogy ram tekintettel, holott en idegen vagyok?

2:11 Boaz pedig felele, es monda neki: Bizony elmondtak nekem mindent, amit cselekedtel a te napaddal, ferjed halala utan, hogy elhagytad a te atyadat es a te anyadat es a te születesednek földet, es jöttel ahhoz a nephez, a melyet nem ismertel azelőtt.

2:12 Fizessen meg az Úr a te cselekedetedert, es legyen teljes a te jutalmad az Úrtol, Izraelnek Istenetől, a kinek szarnyai alatt oltalmat keresni jöttel.

2:13 Ez pedig monda: Talaljak kedvesseget a te szemeid előtt uram, mert megvigasztaltal engem, es mert a te szolgalodnak szivehez szoltal, holott en nem vagyok a te szolgaloleanyaid közül.

2:14 És az evesnek idejekor szola neki Boaz: Jer ide, es egyel a kenyerből, es martsd be a te falatodat az eczetes [lebe]. És ő leüle az aratok melle. És pergelt gabonat nyujtott neki, es evett, s jollakott, sőt meg hagyott is.

2:15 Azutan felallott, hogy szedegessen es Boaz megparancsolta az ő szolgainak, mondvan: A kevek között is hadd szedegessen, es meg ne pirongassatok őt.

2:16 Sőt huzogassatok ki neki a kevekből is, es hagyogassatok el, hogy szedje fel, es meg ne dorgaljatok őt.

2:17 És ő szedegete a mezőn mind estiglen, es kicsepele, a mit szedegetett, es lett abbol szinte egy efa arpa.

2:18 És felveve es bemene a varosba, es napaasszonya lata, a mit ő szedegetett. Aztan előveve es odaada neki, a mit meghagyott, minekutana jollakott vala.

2:19 És monda neki az ő napaasszonya: Hol szedegettel ma, es hol munkalkodtal? Áldott legyen, a ki rad tekintett. És elbeszelte az ő napaasszonyanak, hogy kinel munkalkodott, es monda: Annak a ferfiunak a neve, a kinel ma munkalkodtam: Boaz.

2:20 És monda Naomi az ő menyenek: Áldott legyen ő az Úrtol, a ki nem vonta meg irgalmassagat az előktől es a megholtaktol! És Naomi monda neki: Közel valonk nekünk az a ferfiu; legközelebbi rokonaink közül valo ő.

2:21 És szola a Moabita Ruth: Meg azt is mondta ő nekem: Menj [mindenütt] az en munkasaim utan, a mig csak el nem vegzik az en egesz aratasomat.

2:22 És monda Naomi Ruthnak, az ő menyenek: Jo, edes leanyom, hogy az ő szolgaloival jarsz, ne is talaljanak teged mas mezőn.

2:23 Így jart ő [mindenütt] a Boaz szolgaloi utan, szedegetve, mig az arpaaratas es buzaaratas bevegződött; es az ő napaasszonyaval lakott.

Check Our HOME PAGE for Other Languages
This site was created originally by
BibleDatabase