Main Index: Hungarian Bible

Ruth 1

[1]    [2]    [3]    [4]   

1:1 És lőn azon napokban, a mikor a birak biraskodanak, ehseg lőn a földön. És elmene egy ferfi a Juda Bethlehemeből, hogy Moab mezejen tartozkodjek; ő meg a felesege, es a ket fia.

1:2 A ferfi neve Elimelek es felesege neve Naomi; ket fiok neve pedig Mahlon es Kiljon; efrataiak, a Juda Bethlehemeből valok. És eljutanak Moab mezejere, es ott valanak.

1:3 Meghala pedig Elimelek a Naomi ferje, es marada ő es az ő ket fia.

1:4 A kik Moabita leanyokat vőnek felesegül; az egyiknek neve Orpa, es a masiknak neve Ruth. És ott lakozanak közel tiz esztendeig.

1:5 Meghalanak ők is mind a ketten, Mahlon is, Kiljon is, es marada az asszony az ő ket fia es ferje nelkül.

1:6 Felkele azert ő es az ő menyei, es ő visszatere Moab mezejeről; mert hallotta vala Moab mezejen, hogy meglatogatta az Úr az ő nepet, hogy adjon nekik kenyeret.

1:7 És kimene arrol a helyről, a hol volt, es vele a ket menye. És menenek az uton, hogy visszaterjenek Juda földere,

1:8 És monda Naomi az ő ket menyenek: Menjetek, terjetek vissza, kiki az ő anyjanak hazahoz. Cselekedjek az Úr irgalmassagot veletek, a mikepen ti cselekedtetek a megholtakkal es en velem!

1:9 Adja az Úr tinektek, hogy talaljatok nyugodalmat, kiki az ő ferje hazaban. És megcsokola őket; es ők nagy felszoval siranak.

1:10 És mondak neki: Bizony mi veled együtt terünk a te nepedhez!

1:11 Naomi pedig monda: Terjetek vissza leanyaim! Miert jönnetek en velem? Hat ugyan vannak-e meg fiak az en mehemben, a kik ferjeitek lehetnenek?

1:12 Terjetek vissza leanyaim! menjetek, mert en mar venebb vagyok, semhogy ferjhez mehetnek. Meg ha azt mondanam is, hogy van remenysegem; meg ha ez ejjel ferjhez mennek is es szülnek is fiakat:

1:13 Ugyan megvarhatnatok-e őket, a mig felnőnek? Ugyan megtartoztatnatok-e magatokat miattok, hogy ferjhez ne menjetek? Ne, edes leanyaim! Mert nagyobb az en keserüsegem, mint a tietek, mert engem talalt az Úrnak keze.

1:14 Azok pedig nagy felszoval tovabb siranak. És Orpa megcsokola az ő napat; Ruth azonban ragaszkodek hozza.

1:15 Ő pedig monda: Íme a te sogorasszonyod visszatert az ő nepehez, es az ő isteneihez, terj vissza te is a te sogorasszonyod utan.

1:16 Ruth pedig monda: Ne unszolj, hogy elhagyjalak, hogy visszaforduljak tőled. Mert a hova te megy, oda megyek, es a hol te megszallsz, ott szallok meg; neped az en nepem, es Istened az en Istenem.

1:17 A hol te meghalsz, ott halok meg, ott temessenek el engem is. Úgy tegyen velem az Úr akarmit, hogy csak a halal valaszt el engem tőled.

1:18 Mikor pedig lata, hogy erősködik vele menni, nem szola neki többet.

1:19 És menenek mind a ketten, miglen Bethlehembe erkezenek. És lőn, hogy mikor Bethlehembe erkezenek, megmozdult az egesz varos miattok, es mondak: Nemde nem Naomi ez?

1:20 És ő monda nekik: Ne hivjatok engem Naominak, hivjatok inkabb Maranak, mert nagy keserűseggel illetett engem a Mindenhato.

1:21 Többed magammal mentem el, es elarvultan hozott vissza engemet az Úr; miert hivnatok hat engem Naominak, holott az Úr ellenem fordult, es a Mindenhato nyomorusaggal illetett engemet?

1:22 Így tert vissza Naomi, es vele a Moabita Ruth, az ő menye, a ki hazatert Moab mezejeről. Megerkezenek pedig Bethlehembe az arpaaratas kezdeten.

Check Our HOME PAGE for Other Languages
This site was created originally by
BibleDatabase