Main Index: Bulgarian Bible and Free mp3 to Download


Ecclesiastes 12

  [1]   [2]   [3]   [4]   [5]   [6]   [7]   [8]   [9]   [10]   [11]   [12]

12:1 Сей семето си заран, и вечер не въздържай ръката си; Защото не знаеш кое ще успее, това ли или онова, Или дали ще са и двете еднакво добри.

12:2 Преди да се скъса сребърната верижка и се счупи златната чаша, Или се строши стомната при извора, Или се счупи колелото над кладенеца,

12:3 Наистина светлината е сладка, И приятно е на очите да гледат слънцето;

12:4 И се върне пръстта в земята както е била, И духът се върне при Бога, който го е дал.

12:5 Да! ако и да живее човек много години, Нека се весели през всички тях; Но нека си спомня и за дните на тъмнината, защото ще бъдат много. Все що иде е суета.

12:6 Суета на суетите, казва проповедникът, Всичко е суета.

12:7 Весели се, младежо, в младостта си, И нека те радва сърцето ти в дните на младостта ти, И ходи по нравите (Еврейски: пътищата) на сърцето си, и според каквото гледат очите ти! Но знай, че за всичко това Бог ще те доведе на съд.

12:8 и колкото по-мъдър ставаше проповедникът, Толкова повече поучаваше людете на знание; А най-вече измисляше и издирваше И нареждаше много притчи.

12:9 За това отмахни от сърцето си досадата, И отдалечи от плътта си всичко що докарваневоля; Защото младостта и юношеството са суета. Глава 12

12:10 Проповедникът се стараеше да намери угодни думи, И това, което бе с правота написано, думи на истина.

12:11 Думите на мъдрите са като остни; и като заковани гвоздеи са думите на събирачите на изреченията, Дадени от единия пастир.

12:12 А колкото за нещо повече от това, сине мой, приеми увещание, Че правене много книги няма край, И много четене е труд на плътта.

12:13 Нека чуем свършека на всичкото слово: Бой се от Бога и пази заповедите му, Понеже това е всичкото на човека; (Или: това е длъжността на)

12:14 Защото, относно всяко скрито нещо, Бог ще докара на съд всяко дело, Било то добро или зло.


Check Our HOME PAGE for Other Languages
This site was created originally by
BibleDatabase